• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: «Καρφί» στις 820 μονάδες, νέα πτήση για την Πειραιώς στο +15%


    Στις 818,33 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας κέρδη 3,19% και ολοκληρώνοντας με πανηγυρικό τρόπο μία ακόμη κερδοφόρα μετεκλογική συνεδρίαση.

    Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σε θετικά εδάφη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τιμών (795,50 – 819,74), χωρίς να χάνει στιγμή τα επίπεδα των 800 μονάδων, τα οποία κατέκτησε με ευκολία στην πρώτη ώρα διαπραγμάτευσης. Η απρόσκοπτη ανοδική πορεία της αγοράς διακόπηκε για μία ώρα, όταν οι εντολές πώλησης για την ενθυλάκωση κερδών προκάλεσαν νευρικότητα σε ορισμένους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στη συνέχεια όμως, ο ΓΔ βρήκε νέα δύναμη, που του επέτρεψε να καλύψει την απόσταση μέχρι τις μονάδες, με τους αγοραστές να εντείνουν τις ανοδικές πιέσεις, στην τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης.

    Έτσι, το Χρηματιστήριο επιβεβαιώνει προς το παρόν το ανοδικό σενάριο που προκύπτει από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με το οποίο οι ανανεωμένες θετικές προσδοκίες των εγχώριων και κυρίως των ξένων επενδυτών, που πηγάζουν από την αλλαγή κυβερνητικής βάρδιας, μπορούν να το οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα μέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, χωρίς αυτό να αποκλείει βεβαίως διορθωτικές κινήσεις τεχνικής φύσης ή λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 130,95 εκατομμύρια ευρώ, με τα πακέτα σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ομίλου Τιτάν, τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Alpha Bank, να αθροίζουν στα 14,86 εκατομμύρια.

    Η επαναφορά της συναλλακτικής δραστηριότητας σε υψηλότερα επίπεδα, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία, για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα ραντάρ των ξένων επενδυτών. Έχοντας υποφέρει για ένα πολύμηνο διάστημα από την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και τη συνεπαγόμενη ρηχότητα, η αύξηση του τζίρου που συνέπεσε με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI και με τα θετικά για την αγορά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αποδεικνύει περίτρανα τις αυξημένες προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, Επιπλέον, το κλίμα ευφορίας που έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εν αντιθέσει με  την εύθραυστη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διεθνείς αγορές, καθιστούν την πρώτη σε περίοπτη θέση, με το ΧΑ να υπεραποδίδει συγκριτικά με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, από την αρχή του χρόνου.

    Μάλιστα, χρηματιστής έλεγε προ ημερών στο mononews ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο έχει όχι μόνον αναζωπυρωθεί, αλλά παίρνει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τους ξένους επενδυτές να ενδιαφέρονται για τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με ορίζοντα από 3 έως 5 χρόνια.

    Αυτό άλλωστε εκφράζεται εδώ και αρκετό καιρό στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες συνεχίζουν ακάθεκτα την πτωτική τους τροχιά, σημειώνοντας διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά. Σήμερα, η απόδοση της 5ετίας έφτασε στο 1,882% και της 10ετίας στο 3,053%.

    Στο στόχαστρο των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων έχουν μπει επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εισηγμένες που παρουσιάζουν ταμειακή ρευστότητα και σταθερές προοπτικές. Δηλαδή εταιρείες που ευνοούνται ήδη από τα θεμελιώδη μεγέθη τους και για τις οποίες οι εκλογές και η πιθανή αλλαγή πολιτικής λειτουργούν ως καταλύτης περαιτέρω ενίσχυσης.

    Στις 759,97 μονάδες έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών καταγράφοντας άνοδο 6,60%.

    Ένα ακόμη εντυπωσιακό άλμα +14,75% κατέγραψε η τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ 2,80€), ενώ με αποδόσεις άνω του 4% έκλεισαν και οι υπόλοιπες συστημικές και πιο συγκεκριμένα στο +6,22% η Eurobank (ΕΥΡΩΒ 0,871€), στο +5,26% η  Alpha Bank (ΑΛΦΑ 1,60€) και στο +4,91% η Εθνική (ΕΤΕ 2,224€) .

    Eurobank και Alpha Bank δημοσιεύουν οσονούπω  τα οικονομικά τους αποτελέσματα, ενώ το ενδιαφέρον να παραμένει ζωηρό για τις εξελίξεις που περιστρέφονται γύρω από τη δεύτερη φάση υποβολής προσφορών της Eurobank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκριθεί τρία επενδυτικά σχήματα, τα οποία και θα υποβάλουν νέες δεσμευτικές προσφορές για τα δύο χαρτοφυλάκια Pillar και Cairo που τιτλοποιεί η τράπεζα. Σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS, προχώρησε στη διαβάθμιση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Pillar  με «ΒΒ», προβαίνοντας στην πρώτη βαθμολόγηση ελληνικής τιτλοποίησης. Μάλιστα, το «ΒΒ» με το οποίο αξιολογεί την τιτλοποίηση η DBRS, είναι και η υψηλότερη δυνατή βαθμίδα που μπορεί να της αποδοθεί, αφού πρέπει να συνάδει με την αντίστοιχη διαβάθμιση της χώρας.

    Μεγάλες είναι οι προσδοκίες και για την τράπεζα Πειραιώς, όπως υποδεικνύει το ταμπλό, η οποία ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα στις 3 Ιουνίου, και η οποία, σύμφωνα με έντονες φημολογίες, αναμένεται να ανακοινώσει λίαν συντόμως συμφωνία με τη σουηδική Intrum, στοχεύοντας στη μετάθεση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

    Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς καταγράφει το πλέον εντυπωσιακό ράλι του κλάδου, με επίδοση της τάξης του 400% από το χαμηλότερο κλείσιμο των 52 εβδομάδων (0,552€).

    Στον μη τραπεζικό large cap, με απώλειες έκλεισαν μόλις δύο τίτλοι και, πιο συγκεκριμένα, στο -1,69% έκλεισε ο Σαράντης (ΣΑΡ 7,55€) και στο -1,56% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (5,04€). Χωρίς μεταβολή έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ 8,33€) και Cenergy (CENER 1,3240€), ενώ με κέρδη ολοκλήρωσαν τις δημοπρασίες οι ΔΕΗ (1,832€ +14,72%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,858€ +7,40%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ 4,595€ +4,43%), Motor Oil (ΜΟΗ 22,34€ +4,10%), Viohalco (ΒΙΟ 3,40€ +3,98%), ΟΛΠ (22,50€ +2,97%), ΑΔΜΗΕ (1,80€ +1,69%), ΟΠΑΠ (9,29€ +1,53%), Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ 9,58€ +1,38%), ΟΤΕ (12,26€ +1,32%), Jumbo (ΜΠΕΛΑ 16,00€ +1,27%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ 8,60€ +1,18%), Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ 6,90€ +0,73%), Coca Cola (ΕΕΕ 32,36€ +0,28%), Fourlis (ΦΡΛΚ 5,06€ +0,40%), Lamda Development (ΛΑΜΔΑ 7,41€ +0,27%) και Όμιλος Τιτάν (ΤΙΤΚ 17,64€ +0,23%).



    ΣΧΟΛΙΑ