• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με τον εμπορικό πόλεμο να παραμένει στο επίκεντρο


    Ήπια κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται για ακόμη μία φορά στις εξελίξεις της σινοαμερικανικής διαμάχης.

    Αφορμή σήμερα δίνει χθεσινό άρθρο σε κινεζική εφημερίδα, στο οποίο χρησιμοποιείται η φράση «μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε», υποδηλώνοντας τον σκοπό της Κίνας να αξιοποιήσει την κυριαρχία της σε σπάνια ορυκτά, προκειμένου να πιέσει τις αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας, οι οποίες εξαρτώνται από αυτά, για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο σήμερα, με τον Κινέζο υπουργό εξωτερικών να περιγράφει τις αμερικανικές προκλήσεις ως «οικονομική τρομοκρατία».

    Μες στη μέρα αν ανακοινώνεται η δεύτερη εκτίμηση για το GDP των ΗΠΑ, με τα στοιχεία του Bloomberg να υποδεικνύουν μικρή υποβάθμιση, λόγω της ελαφρώς μικρότερης συσσώρευσης των αποθεμάτων. Η αναφορά θα εμπεριέχει επίσης στοιχεία για τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν τον τόνο για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις προσλήψεις για το υπόλοιπο έτος.

    Οι εντάσεις συνεχίζονται στο μέτωπο του Ιράν, με το Λευκό Οίκο να διαμηνύει κυρώσεις έναντι των ευρωπαϊκών κρατών που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το κράτος της Μέσης Ανατολής. Σε επιστολή που διέρρευσε, ο γραμματέας του υπουργείου οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και πληροφοριών, Sigal Mandelker, ανέφερε ότι «η συμμετοχή σε δραστηριότητες που αγνοούν τις οδηγίες των ΗΠΑ, ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας πρόσβασης στις ΗΠΑ χρηματοπιστωτικό σύστημα».

    Κέρδη +0,46% σημειώνει ο DAX, στο +0,22% βρίσκεται ο FTSE 100, στο +0,42% ο CAC 40 και στο +0,75% ο ΜΙΒ.



    ΣΧΟΛΙΑ