• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank: Με την υψηλότερη δυνατή διαβάθμιση το Pillar από την DBRS

    eurobank

    Eurobank


    Στη διαβάθμιση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Pillar της Eurobank με «ΒΒ» προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης DBRS, προβαίνοντας στην πρώτη βαθμολόγηση ελληνικής τιτλοποίησης. Μάλιστα, το «ΒΒ» με το οποίο αξιολογεί την τιτλοποίηση η DBRS είναι και η υψηλότερη δυνατή βαθμίδα που μπορεί να της αποδοθεί, αφού πρέπει να συνάδει με την αντίστοιχη διαβάθμιση της χώρας.

    Η DBRS έχει υπολογίσει θετική τιμαριθμική αναπροσαρμογή της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση, με τον οίκο να διευκρινίζει ότι η βαθμολογία της βασίζεται σε ανάλυση των προβλεπόμενων ανακτήσεων των υποκείμενων ασφαλειών, στην ιστορική απόδοση και την εμπειρία του Ειδικού Διαχειριστή (Eurobank Financial Planning Services), τη διαθέσιμη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των ελλειμματικών τόκων και των έκτακτων εξόδων των SPV και στα νομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της συναλλαγής.

    Η βαθμολογία ΒΒ περιλαμβάνει εκτιμώμενο “κούρεμα” στις ανακτήσεις των δανείων, σε συμφωνία με το σχέδιο του ειδικού διαχειριστή για το χαρτοφυλάκιο, ενώ η συνολική ανάλυση βασίζεται στην εγκυρότητα του νόμου 4605/3029 (νέος νόμος Κατσέλη).

    H διαβάθμιση του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι απαραίτητη προκειμένου να ενταχθεί ο τίτλος στο πρόγραμμα Asset Protection Scheme (APS), το οποίο έχουν προτείνει κυβέρνηση και ΤΧΣ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής της βαθμολόγησής του, μέχρι την οριστικοποίηση των παραμέτρων που διέπουν τη συναλλαγή.

    Όπως ανέφερε νωρίτερα το mononews.gr, για την επόμενη φάση, της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα δύο χαρτοφυλάκια Pillar και Cairo, που τιτλοποιεί η Eurobank σε συνδυασμό με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, FPS, έχουν προκριθεί τρία επενδυτικά σχήματα: η κοινοπραξία Elliot Management, Bain Capital και Cerved, η Pimco και η Fortress.

    Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των πρώτου τριμήνου στους επενδυτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που συνεδρίασε χθες ενέκρινε την επικράτηση των τριών επενδυτικών σχημάτων, τα οποία έχουν υποβάλει προσφορά τόσο για το χαρτοφυλάκιο Pillar όσο και για το χαρτοφυλάκιο Cairo που τιτλοποιείται συνδυαστικά με την πώληση έως του 80% της FPS.

    Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της συναλλαγής, δηλαδή το τίμημα που θα επιτευχθεί, το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις προσεγγίζει τα 450 – 500 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ