• ΑΓΟΡΕΣ

    «Συναγερμός» από την JP Morgan: Έρχεται «κραχ» 30%-40% στις αγορές

    • NewsRoom
    jpmorgan


    Οι μαζικές ρευστοποιήσεις του Φεβρουαρίου μπορεί να αποδειχθούν μηδαμινές αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια για την πορεία των αγορών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, υποστηρίζει η JP Morgan, με τον επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της αμερικάνικης τράπεζας, Daniel Pinto, να υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια μπορεί να δούμε στις αγορές διόρθωση της τάξης του 30% με 40%.

    Παρ’ όλα αυτά, για την ώρα τουλάχιστον, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει περιθώρια ανόδου, καθώς οι μετοχές οδηγούνται κυρίως από την οικονομική ανάπτυξη και τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας, δύο παράγοντες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

    Αν και δεν έχει περάσει καλά-καλά ένας μήνας από το κύμα των μαζικών ρευστοποιήσεων που έπληξε τα χρηματιστήρια στις αρχές του Φεβρουαρίου, οι αγορές φαίνεται να το έχουν αφήσει πίσω τους και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η διόρθωση δεν ήταν συνδεδεμένη με τα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά είχε άμεση σχέση με επενδυτικές στρατηγικές που ποντάρουν στη μεταβλητότητα, καθώς και με τα αλγοριθμικά trades.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, η απειλή μίας πραγματικής και βαθιάς διόρθωσης της αγοράς, η οποία θα συνοδεύεται από έντονες διακυμάνσεις, παραμένει αναμφισβήτητα στον ορίζοντα.

    Αν και αυτό δεν θα συμβεί αυτό το έτος, η πιθανότητα ενός «κραχ» της τάξης του 30% με 40% δεν μπορεί να αποκλειστεί, υποστηρίζει ο Daniel Pinto. Οπως τόνισε στο Business Insider, αν και το τρέχον διάστημα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου και ανάκαμψης των μετοχών, ωστόσο αυτό που συνήθως συμβαίνει σε έναν τέτοιο κύκλο, είναι ότι τα επιτόκια αρχίζουν και αυξάνονται έντονα, οδηγώντας σε μείωση των spreads των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τους αντίστοιχους τίτλους άλλων χωρών (credit score spreads). Στη συνέχεια, όπως έχει δείξει η Ιστορία, φτάνει η στιγμή όπου τα spreads δεν μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω και αρχίζει η διεύρυνσή τους για αρκετούς μήνες, πριν έρθει μία ισχυρή διόρθωση στις αγορές.

    “Έτσι συμβαίνει συνήθως. Τα επιτόκια αυξάνονται, η πιστωτική αγορά αντιδρά και μετά οι μετοχές υποχωρούν”.

    Σύμφωνα με την άποψη του Pinto, η διόρθωση αυτή θα είναι σταδιακή, οπότε δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή, αλλά όταν γίνει αυτή η στροφή στον κύκλο, μπορεί σε δύο ή τρία χρόνια, τότε μπορεί να δούμε μία διόρθωση της τάξης του 30%-40% με έντονη μεταβλητότητα στο ενδιάμεσο διάστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Barclays: «Βγάλτε τα λεφτά από το στρώμα και επενδύστε σε μετοχές»



    ΣΧΟΛΙΑ