• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    • VesselsValue


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι αξίες στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tanker

    Αμετάβλητες παρέμειναν οι αξίες στην κατηγορία των δεξαμενόπλοιων.

    -Το VLCC Landbridge Prosperity (308,300 DWT, κατασκευής 2016, Dalian Shipbuilding Industry Corp) πουλήθηκε στη Varde Partners, ωστόσο δεν έγινε γνωστό το τίμημα της συναλλαγής. Η εκτιμώμενη αξία του πλοίου σύμφωνα με τη VV διαμορφώνεται στα 79,25 εκατ. δολάρια.

    -Το Suezmax Eurospirit (160,400 DWT, κατασκευής 2000, Daewoo) πουλήθηκε σε αγοραστές της Μέσης Ανατολής, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η τιμή δεν γνωστοποιήθηκε. Η VV εκτιμά την αξία του στα 9,82 εκατ. δολάρια.

    -Τα MR2s Seaways Antigmar και Seaways Ariadmar (46,200 DWT, κατασκευής 2004, STX Offshore) πουλήθηκαν σε αγοραστές στη Νιγηρία έναντι 17,6 εκατ. δολάρια, συνολικά. Η εκτιμώμενη αξία τους διαμορφώνεται στα 19,95 εκατ. δολάρια.

    Bulker

    Σταθερές παρέμειναν οι αξίες στα φορτηγά πλοία.

    -Το Panamax Paquis (74,100 DWT, κατασκευής 2005, Namura) πουλήθηκε σε Τούρκους αγοραστές έναντι 8,3 εκατ. δολαρίων. Η εκτιμώμενη αξία του διαμορφώνεται στα 8,69 εκατ. δολάρια.

    -Το Handy bulker (Open Hatch) Cielo di Amalfi (37,300 DWT, κατασκευής 2007, Saiki) πουλήθηκε σε Βιετναμέζους αγοραστές στην τιμή των 10,2 εκατ. δολαρίων. Η εκτιμώμενη αξία του ανέρχεται στα 10,75 εκατ. δολάρια.

    -Το Handy bulker RHL Novare (32,000 DWT, κατασκευής 2011, Fujian Mawei Shipbuilding) πουλήθηκε σε Έλληνες πλοιοκτήτες στην τιμή των 8 εκατ. δολαρίων, κοντά στην εκτιμώμενη αξία του (8,2 εκατ. δολάρια).

    Container

    Αμετάβλητες παρέμειναν οι αξίες στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των bulkers υποχώρησε κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 196,35 μονάδες
    • Ο δείκτης των tankers υποχώρησε κατά 0,11% και έκλεισε στις 284,61 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers σημείωσε άνοδο κατά 0,02% και διαμορφώθηκε στις 5.192,12 μονάδες.
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG έκλεισε με άνοδο 0,22% και διαμορφώθηκε στις 591,81 μονάδες.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κάθε κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    tanker ναυτιλία δεξαμενόπλοια ναυλαγορά

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ