• ΑΓΟΡΕΣ

    «Sell» για όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δίνει η UBS

    UBS


    Την πώληση των ελληνικών κρατικών χρεογράφων συνιστά, σε νέα έκθεσή της, η ελβετική τράπεζα UBS, καθώς το εύθραυστο περιβάλλον και οι κίνδυνοι που πλαισιώνουν την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα την καθιστούν επιφυλακτική για τη μελλοντική πορεία των τίτλων δανεισμού της.

    Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας που αναμένει η Ελλάδα και οι οποίες παραμένουν σε συνάρτηση με τις θετικές εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και με τη διατήρηση της πολιτικής που ακολουθείται, η τράπεζα εκτιμά πως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν με μέτριο ρυθμό την περαιτέρω προώθηση της χώρας στις επενδυτικές βαθμίδες, παρά την παύση που θα παρατηρηθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Επισημαίνει μάλιστα πως οι επόμενες αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ευθυγράμμιση στις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις που δίνουν οι τρεις μεγάλοι οίκοι (Fitch, Moody’s, S&P), προσθέτοντας ότι δεν αναμένει την αναβάθμιση της χώρας σε βαθμίδες investment grade για τον επόμενο, τουλάχιστον, χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων προσαρμογών, η Ελλάδα διατηρεί βαθμολογία ΒΒ- από τη Fitch, Β1 από τη Moody’s και Β+ από την S&P, γεγονός που την κατατάσσειστη βαθμίδα των highly speculative εκδόσεων.

    Η UBS εκτιμά πως οι επερχόμενες γενικές εκλογές αποτελούν μάλλον παράγοντα κινδύνου, παρά αφορμή για επιπλέον πτώση των ομολογιακών αποδόσεων. Επιπλέον κρίνει ότι παρά το «μαξιλάρι ρευστότητας» που διατηρεί η Ελλάδα, το οποίο εξηγεί μεταξύ άλλων το ράλι που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, τα τωρινά επίπεδα αποδόσεων δεν ανταμείβουν επαρκώς τους κατόχους των ομολόγων, αναλογικά με το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

    Με το χρέος να παραμένει μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα και με την Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες σε περίπτωση ύφεσης στην ευρωζώνη, το ενδεχόμενο επιστροφής της στο δανεισμό από πιστωτές φαίνεται πιθανό σενάριο για την τράπεζα, η οποία δίνει σύσταση sell στα ελληνικά κρατικά ομόλογα λήξης 2020 και άνω.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αποδόσεις της ελληνικής 5ετίας και 10ετίας έχουν απομακρυνθεί ελαφρώς από τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν στα μέσα Απριλίου (2,148% και 3,266% αντίστοιχα), με τις επιδόσεις τους πάντως από τις αρχές του έτους να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες της κατηγορίας τους.

    ΓΔ:+23.80%   GR5YR: -32.59%  GR10YR:-23.85%

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλους επενδυτές ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τουρκική λίρα θυσία στον βωμό του δόγματος «ψηφίστε μέχρι να κερδίσει ο Ερντογάν»



    ΣΧΟΛΙΑ