• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε ρυθμούς S&P το Χρηματιστήριο από Δευτέρα

    s&p


    Σε ρυθμούς S&P  αναμένεται  ότι θα κινηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Την ερχόμενη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος, αφού έχει περάσει από κρησάρα την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αποφανθεί.  Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με Β+, 4 βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό όριο με θετική προοπτική.

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στην προοπτική επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα σε 18 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Με τη χώρα να έχει βγει ήδη δύο φορές στις αγορές με πενταετές και δεκαετές ομόλογο, τα ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής για την αποκατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη senior διαβάθμιση και αποτελούν ήδη πιστωτικά θετικό γεγονός (Moody’s) ότι περισσότερο πάρει η χώρα από την τόσο το καλύτερο για την αγορά, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., φαίνεται ότι διέφυγε του κινδύνου που θα σήμαινε διάσπαση προς τα κάτω των 800 μονάδων. Και μετά από 17 μέρες τερμάτισε πάνω από τις 860 μον., δηλαδή την Παρασκευή, επαναφέροντας το θετικό σενάριο.

    Σημειωτέον, ότι η UBS τονίζει σε πρόσφατη έκθεσή της, μόλις της  περασμένης εβδομάδας ότι παρά την εντυπωσιακή κίνηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες (σχεδόν 100-150 μονάδες βάσης σε σχέση με το πορτογαλικό 10ετές και 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα ιταλικά 10ετή ομόλογα). Ως εκ τούτου, ο οίκος αναμένει ότι οι αποδόσεις του ελληνικού τίτλου θα συνεχίζουν την κίνηση χαμηλότερα, κλείνοντας την «ψαλίδα αποτίμησης». Ειδικότερα, διατηρεί τη σύσταση long για τους ελληνικούς τίτλους, με στόχο το 1,25%.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Εμ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει ότι έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου σήμα αγορών και οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι οι οποίοι πλέον ταυτίζονται με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη. Σε αυτή την σφιχτή συσσώρευση οι τζίροι δεν είναι ομοιόμορφοι και δεν δίνουν κάποια άμεση ένδειξη στο που θα σπάσει η συγκέντρωση των τιμών. Η μεγάλη εικόνα δείχνει το σχηματισμό βάσης για κάποιο υψηλότερο επίπεδο το οποίο δεν είναι άλλο από τις δίδυμες κορυφές του Ιουλίου στις 900 μονάδες. Προς το παρόν και για όσο οι τζίροι δεν δίνουν ενισχύονται σε συστηματική βάση η αργή κίνηση στον άξονα του χρόνου είναι το πιο πιθανό σενάριο για τις επόμενες ημέρες».



    ΣΧΟΛΙΑ