• Οικονομία

    Γιατί η UBS παραμένει long για τα ελληνικά ομόλογα

    ubs

    UBS


    Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων «βλέπει» η UBS, η οποία εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα συνεχίσουν να μειώνονται, έστω και αν έχουν πλέον συγκλίνει σε σημαντικό βαθμό με τις αποδόσεις των υπολοίπων, συγκρίσιμων οικονομιών.

    Μάλιστα, η UBS, σε σημερινή έκθεσή της για την Ελλάδα, αναφέρει ότι παραμένει «long» στα ελληνικά 10ετή ομόλογα με στόχο απόδοση 1,25%.

    Όπως επισημαίνουν, επίσης, οι αναλυτές της τράπεζας, αν αποδειχθούν σωστοί στις προβλέψεις τους, η δυναμική κυκλικής ανάπτυξης της Ελλάδας είναι πιθανό να είναι το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη, από των ταχύτατα αναπτυσσόμενων χωρών της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία) και σίγουρα πολύ καλύτερη της Ιταλίας.

    Επιπλέον, σημειώνεται, οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις, τα υπερεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα και το περιορισμένο πολιτικό ρίσκο δείχνουν ότι οι θεμελιώδεις κίνδυνοι που συνδέονται με την κατοχή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι άλλων συγκρίσιμων οικονομιών, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί σωστά.

    Εξηγώντας γιατί εξακολουθεί να υπάρχει απόκλιση μεταξύ των αποτιμήσεων, οι αναλυτές της UBS υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν αφενός η χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας και το γεγονός ότι τα ομόλογά της δεν γίνονται ακόμη δεκτά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και αφετέρου το γεγονός ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Παρ’ όλα αυτά, η κατεύθυνση για τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται θετική, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές αναβάθμισης της χώρας, οι οποίες αυξάνονται όσο βελτιώνονται οι μακροοικονομικές/δημοσιονομικές προοπτικές.

    Ακόμη, όπως σημειώνουν επίσης οι αναλυτές της UBS, η επιτυχής έναρξη του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας.

    Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν κάτω από την επενδυτική κατηγορία αλλά η πορεία της προδιαγράφεται θετική

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η UBS, ακόμα κι αν πετύχει το σχέδιο «Ηρακλής», η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική κατηγορία δεν θα έρθει αυτόματα, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας θα έρθει στην καλύτερη περίπτωση το 2021.

    Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές αναμένεται να προεξοφλήσουν, λογικά, μια τέτοια εξέλιξη, καθώς βελτιώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας θα φέρει επίσης την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ πιο κοντά (είτε με άμεση συμμετοχή είτε μέσω του προγράμματος επανεπένδυσης των κερδών από την αγορά ομολόγων).

    Να σημειωθεί τέλος πως οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπερκαλυμένες, με τα ταμειακά διαθέσιμα να παραμένουν πάνω από τα 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, ακόμα και εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δεν εκδώσει άλλα ομόλογα.

    Τι προβλέπει για ανάπτυξη και πλεόνασμα, πώς «είδε» το σχέδιο «Ηρακλής»

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με 1,8% και 2,5% το 2019 και το 2020. Θα παρουσιάσει, δηλαδή, ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους από εκείνους που προβλέπει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 (2,0% και 2,8%). Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις της UBS, τονίζουν, είναι υψηλότεροι από την κρατούσα εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% και 1,8% αντίστοιχα.

    Αυτό που εξακολουθεί να λείπει, εκτιμά η UBS, είναι η ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν σημαντικά τις χορηγήσεις δανείων, καθώς εξακολουθούν να κουβαλούν πολλά «κόκκινα» δάνεια (NPLs).

    Η αύξηση των χορηγήσεων είναι πιθανόν απαραίτητη, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, για να εδραιωθούν σημαντικά υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι σημαντικό, τονίζεται, που η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θα διευκολύνει τη διαχείριση των NPEs ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των χορηγήσεων.

    Τέλος, η UBS κρίνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να «ξεκλειδώσει» σημαντικές επενδύσεις (όπως η επένδυση στο Ελληνικό) θα βοηθήσουν λογικά να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

    Επιπλέον, η UBS κρίνει ότι θετικά στη δυναμική ανάπτυξης της χώρας μεσοπρόθεσμα θα επιδράσουν και κάποιες από τις αλλαγές που έφερε η νέα κυβέρνηση στα εργασιακά.

    Να σημειωθεί, τέλος, πως η UBS θεωρεί εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019-20.



    ΣΧΟΛΙΑ