• Business

    Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξύπνησε την εταιρική αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και το Χ.Α. – Έχουν αντληθεί 1,250 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Μπορεί νέες εισαγωγές να μην γίνονται τα τελευταία χρόνια στο Χρηματιστήριο, αλλά η αγορά των ομολόγων είναι αυτή που συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον ως προς τις αποδόσεις σε μία περίοδο που τα νέα επιτόκια καταθέσεων και ειδικά τα προθεσμιακά τείνουν να καταστούν αρνητικά.

    Ήδη, σήμερα ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο πλαίσιο του πρώτου πράσινου ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή και η ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τους αναδόχους, είναι πρωτοφανής. Σήμερα, τελευταία ημέρα των εγγραφών, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, δεδομένου ότι παραδοσιακά μπαίνουν οι θεσμικοί επενδυτές και γι’ αυτό οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερκάλυψη 2,5 φορές.

    Όλες οι εκδόσεις που έγιναν κατά το παρελθόν είχαν στεφθεί με επιτυχία καθώς τα επιτόκια των ομολογιακών εκδόσεων κυμαίνονταν μεταξύ 3%-5%, πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων.

    Παράλληλα, και οι εκδότριες εταιρείες είχαν την ευκαιρία να δανειστούν και να στηρίξουν την ανάπτυξή τους με επιτόκια αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια των τραπεζών.

    Έχουν προηγηθεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων οι εκδόσεις των MLS, Housemarket (IKEA), ΟΠΑΠ, Sunlight, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όλες οι εκδόσεις είχαν στεφθεί με επιτυχία καθώς τα επιτόκια των ομολογιακών εκδόσεων κυμαίνονταν μεταξύ 3%-5%, πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων.

    Από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν αντληθεί συνολικά 1,257 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της σημερινής έκδοσης εκτιμάται ότι θα έχουν αντληθεί από την αγορά με προφανή οφέλη και για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και για τους ομολογιούχους, περί το 1,470 δις. Ευρώ.

    Για δε την Τέρνα Ενεργειακή, το κουπόνι της προηγούμενης έκδοσης ήταν 3,85% και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόδοση τείνει προς το χαμηλό εύρος της, δηλαδή το 2,6% (2,6% – 2,9%).



    ΣΧΟΛΙΑ