• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε υψηλά ρεκόρ το γερμανικό χρηματιστήριο μετά τον θετικό αιφνιδιασμό Τραμπ – Αναθεωρεί τις προβλέψεις της η Goldman Sachs

    • NewsRoom


    Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα απογειώθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο βασικός δείκτης αναφοράς του γερμανικού χρηματιστηρίου, εν μέσω θετικού κλίματος σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να υπογράψει τελικά σχέδιο νόμου που προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων στήριξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ύψους 900 δισ. δολαρίων.

    Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο γερμανικός Dax σημείωνε άνοδο 1,3%, σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο είχε αναρριχηθεί τον Φεβρουάριο, πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία που έφερε βαριές απώλειες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Σε σύγκριση με τα χαμηλά του Μαρτίου, ο Dax σημειώνει πλέον άνοδο άνω του 60%.

    Κέρδη όμως κατέγραφαν και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κερδίζει 0,5% και τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,6%.

    Την ίδια ώρα, τα futures του δείκτη S&P 500 στη Wall Street έδειχναν άνοδο 0,5%.

    Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές λόγω αργίας.

    Ο πρόεδρος Τραμπ αιφνιδίασε πολλούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα όταν απέρριψε τη λήψη μέτρων ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων, τα οποία, πέραν εκείνων που στόχευαν στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, περιλάμβαναν και κεφάλαια για να μείνει η κυβέρνηση ανοιχτή μέχρι το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου και να αποφευχθεί ένα κλείσιμο που αναμενόταν να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Το σχέδιο νόμου το διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε αρχικά να το υπογράψει προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους. Ο πρόεδρος ζήτησε μάλιστα από το Κογκρέσο να αυξήσει τις άμεσες πληρωμές προς τους Αμερικανούς από 600 δολάρια σε 2.000 δολάρια ανά άτομο. Αύξηση που, όπως είπε και την Κυριακή, σκοπεύει ούτως ή άλλως να επιδιώξει.

    Παρά την καθυστέρηση που υπήρξε ωστόσο, οικονομολόγοι της Goldman Sachs ανέφεραν πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι γύρω στα 200 δισ. δολάρια πάνω απ’ ό,τι προέβλεπαν και αντιστοιχούν περίπου στο 4% της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ. Η τράπεζα της Wall Street εκτιμά πλέον πως η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 5% το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, από 3% που προέβλεπε προηγουμένως, και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,8%.

    Οι αγορές στη Γερμανία ήταν κλειστές την Παραμονή των Χριστουγέννων, αντίθετα με τις αγορές σε Γαλλία και Βρετανία, οπότε οι επενδυτές δεν είχαν πριν από τη σημερινή συνεδρίαση την ευκαιρία να «αντιδράσουν» στην εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit, στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα ΕΕ και Βρετανία.

    Η στερλίνα ενισχυόταν σήμερα 0,1% έναντι του δολαρίου, στα 1,3566 δολάρια, παρά το γεγονός ότι παραμένει κάτω από το φετινό υψηλό που σημείωσε στις 17 Δεκεμβρίου όταν και έφτασε τα 1,3624 δολάρια.

    Σύμφωνα με επενδυτές, η συμφωνία απομάκρυνε έναν από τους βασικούς παράγοντες αβεβαιότητας που επηρέαζαν την πορεία του νομίσματος, αλλά μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, δεδομένου ότι δεν καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Τα τρία καλά νέα που επαναφέρουν την αγορά πάνω από 800 μονάδες – Όλα τα βλέμματα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Aegean


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ