• ΑΓΟΡΕΣ

  Robinhood: Η επαναστατική πλατφόρμα συναλλαγών εισέρχεται στο Χρηματιστήριο


  Η δημοφιλής διαδικτυακή χρηματιστηριακή εταιρεία των ΗΠΑ, Robinhood Financial LLC, η οποία έφερε την επανάσταση στις υπηρεσίες trading, θα πρέπει να έχει εκδώσει την IPO της το νωρίτερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

  Η μεγαλύτερη επιτυχία της πλατφόρμας συνίσταται στην ουσιαστική εξάλειψη προμηθειών από τους μικροεπενδυτές. Επίσης, μπόρεσε να αλλάξει τη βάση πελατών ανάλογα με την ηλικία τους και τον αυξημένο αριθμό επενδυτών κάτω των 45 ετών και άνω των 65 ετών.

  Σύμφωνα με την ανάλυση της CapitalPanda, η επιτυχία της οφείλεται στο φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον και το απλό και διασκεδαστικό εκπαιδευτικό υλικό της. Η Robinhood, που ιδρύθηκε το 2013 και παρουσιάστηκε το 2015, υπέβαλε αίτηση για IPO, δηλαδή για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, στις 23 Μαρτίου 2021.

  Το μυστικό της επιτυχίας της

  Η Robinhood είναι μια εφαρμογή στην οποία οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάσσουν μετοχές, οψιόν, ETF και κρυπτονομίσματα. Δηλώνει ότι η χρήση της είναι δωρεάν και η αλήθεια είναι ότι σε όλους αρέσουν τα δωρεάν πράγματα. Επίσης, έχουν εισαγάγει κλασματικές μετοχές – μπορείτε να επενδύσετε 1 USD σε μετοχή που συνήθως κοστίζει 100 USD. Αυτό βοηθά τους επενδυτές, με έναν εύκολο τρόπο, να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Δεν χρειάζεται να έχετε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να το κάνετε σωστά.

  Στη βάση των χρηστών της Robinhood βρίσκεται ο μέσος χρήστης smartphone – η εγγραφή είναι γρήγορη, όπως και η προσθήκη χρημάτων στον λογαριασμό. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πελάτες εγκρίνονται σε λιγότερο από μία ώρα. Μετά την έγκριση, ο πελάτης μπορεί να στείλει τα χρήματα για την ανανέωση του λογαριασμού συναλλαγών.

  Υπάρχουν αρνητικές πλευρές;

  Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία υπηρεσία δωρεάν στον κόσμο των συναλλαγών. Η αξιοπιστία της εταιρείας έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρών καταγγελιών και μερικών αγωγών, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

  Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατηγόρησε τη Robinhood για παραπλάνηση των πελατών σχετικά με τις πηγές εσόδων και η εταιρεία απέτυχε να εκπληρώσει το καθήκον της βέλτιστης εκτέλεσης. Όπως φαίνεται στο Δελτίο Τύπου της SEC και συγκεκριμένα στη δήλωση της Stephanie Avakian, Διευθύντριας της Διεύθυνσης Εφαρμογής της SEC, «Η Robinhood παρείχε παραπλανητικές πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με το πραγματικό κόστος της επιλογής συναλλαγών με την εταιρεία. Οι χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραπλανούν τους πελάτες σχετικά με την ποιότητα εκτέλεσης παραγγελιών».

  Επίσης, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, αντιμετώπισε προβλήματα κατά τη διάρκεια της υψηλής μεταβλητότητας που επέφερε η μανία με το GameStop, την AMC και άλλες μετοχές. Για την επίλυση του προβλήματος, η εταιρεία συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από επενδυτές για να καλύψει τις απαιτήσεις σε μετρητά. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι νομοθέτες επέκριναν έντονα την εταιρεία σχετικά με τα προαναφερθέντα ζητήματα.

  Σύμφωνα με το άρθρο του CNBC, η Robinhood «είναι μία από τις πιο πολύτιμες ιδιωτικές εταιρείες της Silicon Valley» και η IPO της «fintech εταιρείας» θα μπορούσε να είναι «πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια».

  Η εταιρεία αποτέλεσε επανάσταση για τους μικροεπενδυτές και η IPO της θα μπορούσε να προσελκύσει νέο επενδυτή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, είναι αβέβαιο πώς οι προηγούμενες καταστάσεις και ζητήματα με τη ρυθμιστική αρχή θα επηρεάσουν την αξία της μετοχής της.*  ΣΧΟΛΙΑ