• ΑΓΟΡΕΣ

    Ρεκόρ ανοίγματος νέων κωδικών τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο


    Ρεκόρ ανοίγματος νέων κωδικών για την τελευταία τριετία σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Χ.Α., προκύπτει ότι τον Ιούλιο άνοιξαν 2.512 νέοι κωδικοί, κάτι που έχει να συμβεί από τον Μάρτιο του 2017!

    Να σημειωθεί ότι τόσοι κωδικοί σε ένα μόνο μήνα δεν είχαν ανοίξει ούτε το 2018, τότε που τον Αύγουστο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, φόρεσε στο Ζάππειο γραβάτα για να πανηγυρίσει την τυπική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά ούτε και τον επόμενο χρόνο που ήταν προεκλογικός. Τον Μάρτιο του 2019, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές που είχε κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν ανοίξει 1.444 κωδικοί. Έπειτα τον Ιούλιο, αφού είχαν κερδηθεί οι εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία άνοιξαν στο Χ.Α. 1.117 νέοι κωδικοί.

    Η προοπτική των 72 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης άρχισε να αποτυπώνεται σε έκδηλο ενδιαφέρον από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς άνοιξαν 1.492 νέες μερίδες, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.

    Ωστόσο ανησυχητική είναι η εικόνα των ξένων στο Χρηματιστήριο, οι οποίοι κάθε μήνα εμφανίζονται ως πωλητές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Στατιστικού Δελτίου AxiaNumbers Ιουλίου 2020, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής στη συνολική αξία συναλλαγών για έναν ακόμη μήνα. Μάλιστα, οι Έλληνες επενδυτές παραμένουν αγοραστές τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο έτους.

    Επιπλέον, κατά το μήνα Ιούλιο, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των €66,11 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 66,12 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς για τον μήνα Ιούλιο διαμορφώθηκε ως εξής:

    Η Αξία Συναλλαγών του Ιουλίου 2020 έφτασε τα €1,155 δισ. σημειώνοντας μείωση κατά 18,8% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1,424 δισ. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, που η αξία συναλλαγών ήταν 1,731 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 33,2%.

    Η Κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα 36,49 δισ. ευρώ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα, που ήταν €37,57 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 2,9% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, που ήταν €48,70 δισ., σημειώθηκε μείωση κατά 25,1%.

    Οι ξένοι επενδυτές τον Ιούλιο 2020 πραγματοποίησαν το 51,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 48,3% τον προηγούμενο μήνα ενώ τον Ιούλιο του 2019 είχαν πραγματοποιήσει το 48,7% των συναλλαγών).

    Οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) τον Ιούλιο 2020 πραγματοποίησαν το 23,7% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 25,8% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 26,9% των συναλλαγών).



    ΣΧΟΛΙΑ