• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράλι του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ «βλέπει» η Capital Economics

    • NewsRoom


    Σε ανοδική πορεία έναντι του ευρώ μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους θα συνεχίσει το ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Capital Economics. Και τούτο διότι εκτιμάται πως η νομισματική πολιτική, όπως και οι εισροές που προσελκύει το ελβετικό νόμισμα ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, θα συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά γι’ αυτό.

    Ωστόσο, από τις αρχές του 2020 και μετά, η τάση αυτή ενδέχεται να αντιστραφεί, αν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αποφασίσουν να παρέμβουν αποφασιστικότερα για τη στήριξη της οικονομίας, αν μειωθούν τα επιτόκια και αν επιστρέψει η διάθεση για ρίσκο.

    Από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 4% έναντι του ευρώ, σημειώνει η Capital Economics, υποστηριζόμενο από τις εισροές που προσελκύει ως επενδυτικό καταφύγιο, καθώς η αύξηση της πιθανότητας ενός «άτακτου» Brexit (ενός Brexit χωρίς συμφωνία) δεν έχει επηρεάσει αρνητικά μόνο τη στερλίνα, αλλά και το ευρώ.

    Το ελβετικό φράγκο βρίσκεται σήμερα στα 1,10 φράγκα ανά ευρώ, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

    Η τάση αυτή, σύμφωνα με την Capital Economics, θα συνεχιστεί, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στα 1,05 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ στις αρχές του 2020.

    Το ελβετικό νόμισμα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω για δύο κυρίως λόγους: Αφενός λόγω της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων και νέου QE από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξέλιξη που δεν έχει προεξοφληθεί ακόμη πλήρως από τις αγορές, και, αφετέρου, επειδή αυξάνεται η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που ευνοεί τα θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια».

    Επιπλέον, η Capital Economics εκτιμά ότι οι εμπορικές εντάσεις θα κλιμακωθούν κι άλλο, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα.

    Αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στα εταιρικά κέρδη, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν πολλοί επενδυτές και να εγκαταλείψουν τις μετοχές και άλλα επισφαλή assets.

    Επίσης, η Capital Economics βλέπει να αναζωπυρώνεται μέσα στη χρονιά η ανησυχία για το ιταλικό χρέος και, παράλληλα, η ανησυχία για την πορεία του Brexit δεν αναμένεται να σβήσει σύντομα. Και στο παρελθόν τέτοιου είδους ανησυχίες ευνοούσαν το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ.

    Πώς διαμορφώνεται η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ