• Οικονομία

    «Οπλίζει» και περιμένει ο «σούπερ Μάριο»

    • NewsRoom
    QE

    Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε σήμερα από το προσωπικό της να ετοιμάσει σχέδιο περαιτέρω χαλάρωσης, προαναγγέλλοντας μειώσεις επιτοκίων και νέες αγορές ομολόγων από τον Σεπτέμβριο.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ζήτησε από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, μεταξύ των οποίων είναι και η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων για την άμβλυνση των πιέσεων που δέχεται η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και τα περιθώρια νέων αγορών ομολόγων.

    Η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή και σε χαμηλότερα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλάζοντας, ουσιαστικά, στάση στο συγκεκριμένο θέμα, αφού μέχρι τώρα υποστήριζε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδά τους μέχρι τα μέσα του 2020.

    Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης και δη της Γερμανίας, η οποία αποτελεί και την «ατμομηχανή» της περιοχής, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

    Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και μάλιστα σημαντικά. Και αυτό, όπως είπε, γιατί η εικόνα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ιδίως στον μεταποιητικό τομέα.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ifo για τον γερμανικό μεταποιητικό κλάδο δείχνει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -4,3 μονάδες τον Ιούλιο, από +1,3 τον προηγούμενο μήνα.

    Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα και πλέον χρόνια. Επίδοση που επιβεβαιώνει την εικόνα που διαμορφώθηκε μία ημέρα νωρίτερα από άλλη έρευνα που επίσης έδειξε ότι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης αντιμετωπίζει όλο και σοβαρότερα προβλήματα.

    Ο ευρύτερος δείκτης Ifo, ο οποίος καλύπτει και τον κλάδο των υπηρεσιών, υποχώρησε και αυτός, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Clemens Fuest, «για τη μεταποίηση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», ενώ δεν αναμένεται βελτίωση στο άμεσο μέλλον.

    Ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι τίποτα δεν δείχνει ότι θα έχουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους την ανάκαμψη στην οποία ελπίζαμε.

    Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της ΕΚΤ σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο για την νομισματικής πολιτικής:

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του μεσοπρόθεσμα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί
    για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μια ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς οι ρυθμοί πληθωρισμού, τόσο οι καταγραφόμενοι όσο και οι προβλεπόμενοι, βρίσκονται επίμονα κάτω από τα επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του. Συνεπώς, αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να υπολείπονται της επιδίωξής του, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να ενεργήσει σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία όσον αφορά την επιδίωξη για τον πληθωρισμό.  Ως εκ τούτου, είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος το καθήκον να εξετάσουν επιλογές, που συμπεριλαμβάνουν τρόπους ενίσχυσης της παροχής ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση των βασικών επιτοκίων, μέτρα μετριασμού, όπως ο σχεδιασμός συστήματος βαθμίδων για τον εκτοκισμό των αποθεματικών, και επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση
    πιθανών νέων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ