• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Sell off στις αγορές, βουτιά και για τον Γενικό Δείκτη


    Στις 866 μονάδες γκρεμίστηκε στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης του Χ.Α. με πτώση 3,67%, ως αποτέλεσμα του sell off στις αγορές που προκαλεί η νέα αφρικανική μετάλλαξη.

    Είναι προφανές, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι δεν αναμένονται καλές μέρες. Άλλωστε, με πτώση πάνω από 520 μονάδες άνοιξε νωρίτερα ο γερμανικός δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης και πάνω από 230 μονάδες ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού. Τα δε futures στη Wall συνιστούν… Black Friday στην κυριολεξία, αφού προβλέπεται άνοιγμα με πτώση για τον Dow Jones πάνω από 850 μονάδες!

    Η εξήγηση δεν είναι άλλη από τη νέα μετάλλαξη της COVID-19 που αυτή τη φορά έρχεται από την Αφρική. Το αποτέλεσμα είναι πολλές ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τις αφίξεις από τρεις αφρικανικές χώρες και ταυτόχρονα να φουντώσουν οι συζητήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα πέρα από τα ήδη γνωστά που έχουν λάβει ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ολλανδία.

    Στην κατεύθυνση νέων μέτρων προτίθεται να κινηθεί και η Γαλλία προμηνύοντας νέο κύκλο ανησυχιών, που αυτή τη φορά περνάει στις αγορές. Οι οποίες ήδη γράφουν ιστορικά υψηλά. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως, από τη στιγμή που χάθηκε η ευκαιρία απόδρασης πάνω από τις 922 μονάδες δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Είναι αυτό που λένε τελικά οι διαχειριστές κεφαλαίων ότι ακόμα κι αν διορθώσουν τα ξένα χρηματιστήρια έχουν… λίπος να κάψουν. Το Χ.Α.;

    Τεχνικά, η αγορά μπαίνει σε δύσκολες ατραπούς από τη στιγμή που θα προσεγγίσει τις 882 μονάδες. Εκεί η τάση αλλάζει κι εκεί που το momentum ήταν θετικό, μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές, πιέζοντας τον δείκτη χαμηλότερα.

    Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωνε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει και νέα μέτρα παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα για φέτος κινείται στο 7%, ήτοι 13 δισ. ευρώ, το χρέος διαμορφώνεται στο 200% και προς το παρόν επενδυτική βαθμίδα δεν υπάρχει.

    Όλο το ταμπλό βρίσκεται υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης εμφανίζει σημάδια απομάκρυνσης από τις 866 μονάδες, επιστρέφοντας στις 873. Πτώση 3,65% σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος που πλέον επιστρέφει στα όρια των 560 μονάδων. Πάνω από 3,5% η πτώση στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 στο 1,06 ευρώ, 3,87% οι απώλειες για την ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56, στα 2,58 ευρώ, πάνω από 3% η πτώση στην Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 στα 90 λεπτά και πάνω από 3,8% οι απώλειες στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 στο 1,32 ευρώ.

    Πτώση 1,3% για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 και 2,3% για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28.

    Η πτώση στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 φτάνει το 4%, στα 9,31 ευρώ. Πάνω από 3% η πτώση και για την , τα ΕΛΠΕ, την Quest, την MOH και τον Μυτιληναίο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς ο Φέσσας (Quest) πέταξε εκτός FTSE τον Λαζαρίδη (EXAE)

    Performance Technologies: Με τιμή διάθεσης 4,40 ευρώ οι νέες μετοχές – Στα 9,45 εκατ. οι προσφορές της ΑΜΚ

    ΕΧΑΕ: Θα «τρέχει» το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου



    ΣΧΟΛΙΑ