• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς ο Φέσσας (Quest) πέταξε εκτός FTSE τον Λαζαρίδη (EXAE)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    quest

    Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος Quest, BriQ Properties


    Στους παροικούντες της χρηματιστηριακής Ιερουσαλήμ δεν προκάλεσε έκπληξη η αυτόματη διαγραφή της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) από την Quest του Θεόδωρου Φέσσα.

    Το διάγραμμα της μετοχής δείχνει μία σφοδρότατη οπισθοχώρηση σε πολυετή χαμηλά, αν φανταστεί κανείς ότι ακόμα και στις πέτρινε μέρες των μνημονίων, όπως για παράδειγμα το 2014 κι ενώ ήδη είχε προηγηθεί μία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους, η μετοχή είχε βρεθεί πολύ κοντά στα… 8 ευρώ!

    Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος να απομακρυνθεί ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας κι εν προκειμένω ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης από την ΕΧΑΕ.

    Η μετοχή ισορροπεί στα επίπεδα των 3,70 ευρώ, τη στιγμή που έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές στο χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο με τρεις γιγαντιαίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, της Πειραιώς, Alpha και ΔΕΗ, πλην όμως, χωρίς καμία νέα εισαγωγή, με εξαίρεση την είσοδο της Interlife στις αρχές του 2021.

    Είτε η μετοχή βρισκόταν στον FTSE, είτε όχι, ήταν ένα και το αυτό, αφού η διαπραγμάτευση κάθε μέρα γίνεται με το… ζόρι με ανύπαρκτους έως ισχνούς όγκους συναλλαγών και το επόμενο story να μην είναι άλλο από τον εκλεκτό που θα αντικαταστήσει τον κ. Λαζαρίδη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μέsα Δεκεμβρίου το Δ.Σ. θα αξιολογήσει τα βιογραφικά των ενδιαφερόμενων για τη θέση του CEO της ΕΧΑΕ.

    H ΕΧΑΕ είχε γράψει καθαρά κέρδη 21,3 εκατ. ευρώ και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών τα 61,7 εκατ. ευρώ.

    Το 2020 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε… 30,74 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους σε 3,87 εκατ. ευρώ. Αυτό σε μία χρονιά που οι αγορές κατέγραφαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…

    Quest

    Από την άλλη, η μετοχή της Quest τοποθετήθηκε χθες αυτομάτως στον FTSE. Eδώ και δέκα – δώδεκα χρόνια ο κ. Φέσσας φαίνεται ότι έχει κάνει το μάθημά του, σχολίαζαν χθες Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο.

    Ο κ. Φέσσας είχε μπει αρκετά χρόνια πριν στα… μνημόνια των ξένων οίκων (π.χ. Citigroup) για να αλλάξει όψη το δημιούργημά του, η πρώην Infoquest.

    Παρά τις δυσκολίες, τα μοναχικά ταξίδια με οικονομική θέση στο αεροπλάνο Αθήνα – Λονδίνο και πάλι πίσω, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου του έχει ξεπεράσει τα 611 εκατ. ευρώ, η μετοχή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά της 52 εβδομάδων (σήμερα περί τα 17,11 ευρώ με το υψηλό στα 17,2) και ταυτόχρονα επιφυλάσσει δώρα στους μετόχους του, όπως η διανομή προσωρινού μερίσματος 1,187 ευρώ. Στο 9μηνο τα καθαρά κέρδη 5πλασιάστηκαν και ο δανεισμός συρρικνώθηκε.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η Quest, στη θέση της ΕΧΑΕ

    ΕΧΑΕ: Θα «τρέχει» το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου

    Quest: Διανομή προσωρινού, καθαρού μερίσματος 1,1875 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε το ΔΣ



    ΣΧΟΛΙΑ