ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εβδομάδα 7–13 Μαρτίου 2026 χαρακτηρίζεται από σημαντικές διακοπές παραγωγής ενέργειας στη Μέση Ανατολή, μηχανισμούς force majeure στην αγορά LNG, και ενδείξεις στρατηγικών αλλαγών στην προσφορά ενέργειας, ενώ οι αγορές παραμένουν σε υψηλή μεταβλητότητα.
Force Majeure & Διακοπές Παραγωγής
QatarEnergy & Shell — Force Majeure σε LNG
Η QatarEnergy έχει σταματήσει την παραγωγή LNG στον τερματικό κόμβο του Ras Laffan και έχει δηλώσει force majeure για LNG αποστολές. Η παραγωγή από αυτό το κέντρο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς LNG. Η κατάσταση προβλέπεται να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες εάν η σύγκρουση συνεχιστεί.
Η Shell — ο μεγαλύτερος LNG trader στον κόσμο — έχει δηλώσει force majeure για τις παραδόσεις LNG που αγοράζει από την QatarEnergy και προμηθεύει στους πελάτες της. Αυτό σημαίνει ότι επίσημα απελευθερώνεται από καταβολές συμβατικών υποχρεώσεων για αυτά τα φορτία λόγω εξωτερικών, μη ελεγχόμενων περιστάσεων.
TotalEnergies – Παραγωγική διαταραχή
Η TotalEnergies δεν έχει εκδώσει δική της force majeure για LNG, αλλά έχει λάβει σχετικές ειδοποιήσεις από την QatarEnergy και σταμάτησε την παραγωγή σε έργα στη Μέση Ανατολή, μειώνοντας την παραγωγή της κατά 15% στο σύνολο (πετρέλαιο & φυσικό αέριο).
Κουβέιτ — Force Majeure σε Πετρέλαιο
Η Kuwait Petroleum Corporation ανακοίνωσε force majeure και μείωση παραγωγής αργού πετρελαίου λόγω αποστολών που έχουν διακοπεί από τον πόλεμο και την αδυναμία ασφαλούς ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Yamal LNG
Το Yamal LNG παραμένει λειτουργικό και εξάγει LNG προς την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρόφησε πλήρως τη διαθέσιμη παραγωγή του έργου τον τελευταίο μήνα. Η Ρωσία φέρεται να εξετάζει τον ενδεχόμενο επαναπροσανατολισμού των εξαγωγών σε περιοχές εκτός ΕΕ, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως σε επίπεδο υλοποιημένων συμφωνιών.
Στενά του Ορμούζ & Ναυσιπλοΐα
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις και η σύγκρουση γύρω από τον Περσικό Κόλπο έχουν επηρεάσει σοβαρά τις μεταφορές ενέργειας μέσω των Στενών του Ορμούζ — μιας κρίσιμης αρτηρίας που μεταφέρει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η διακοπή της ναυσιπλοΐας έχει επηρεάσει τόσο την παραγωγή όσο και την εξαγωγή LNG και πετρελαίου, αυξάνοντας τη δυσκαμψία της αγοράς και τα ασφάλιστρα ναυσιπλοΐας.
Κίνδυνος και Διαθεσιμότητα LNG
Με τον Ras Laffan LNG εκτός λειτουργίας, οι διεθνείς αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με supply shock, με πιέσεις σε τιμές και πιθανές μετατοπίσεις φορτίων.
Καθώς η παραγωγή από την QatarEnergy παραμένει σε αναστολή, τα φορτία που είχαν προγραμματιστεί για την Ασία και την Ευρώπη τίθενται υπό αναθεώρηση.
Τάσεις στην Πολιτική Ενέργειας Λόγω Supply Risk:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες της Ασίας εξετάζουν χαλάρωση ορισμένων κανόνων ή διαφοροποίηση των προδιαγραφών εισαγωγών LNG, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ειδησεογραφικές αναφορές για επίσημο κατάλογο νέων προμηθευτών LNG εκτός Μέσης Ανατολής (π.χ. επίσημες συμφωνίες με Ρωσία, ΗΠΑ ή Αφρική) που να έχουν δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Αυτό που υπάρχει είναι γενικές τάσεις αναζήτησης επιλογών εναλλακτικού εφοδιασμού στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημες δεσμεύσεις.
Κατάσταση Αγοράς – Τιμές & Αγορές
Οι τιμές LNG και φυσικού αερίου έχουν εμφανίσει ανοδική μεταβλητότητα λόγω της κρίσης, με αυξημένη ζήτηση για spot φορτία, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην αβεβαιότητα της προσφοράς από τον Περσικό Κόλπο. Η εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενα φορτία LNG κάνει την περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη σε συνεχιζόμενες διαταραχές της προσφοράς.
Πίνακας Γεωπολιτικού & Ενεργειακού Κινδύνου (7–13 Μαρτίου 2026)
| Παράγοντας | Κατάσταση | Αντίκτυπος |
| Force majeure QatarEnergy LNG | Επιβεβαιωμένο | Πολύ υψηλός |
| Shell force majeure εξαγωγών LNG | Επιβεβαιωμένο | Υψηλός |
| TotalEnergies διακοπές στην παραγωγή | Επιβεβαιωμένο | Υψηλός |
| Κουβέιτ force majeure πετρελαίου | Επιβεβαιωμένο | Μεσαίος |
| Διασφάλιση διέλευσης Ορμούζ | Υψηλή αβεβαιότητα | Πολύ υψηλός |
| Τιμές LNG spot / Freight | Ανοδική μεταβλητότητα | Μεσαίος |
Προοπτικές
Η κατάσταση στην αγορά LNG εξαρτάται άμεσα από τη διάρκεια της διακοπής παραγωγής στο Ras Laffan και τις στρατηγικές αντιδράσεις των μεγάλων εισαγωγέων.
Οι πιέσεις στην προμήθεια θα μπορούσαν να ενταθούν αν οι διαταραχές συνεχιστούν πέραν του Μαρτίου, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για spot φορτία και πιθανά arbitrage για διαθέσιμες προμήθειες εκτός της Μέσης Ανατολής.
Καθώς αναζητούνται επιλογές διαφοροποίησης εφοδιασμού, πολιτικές και εμπορικές κινήσεις προς εναλλακτικούς πόρους και δρομολόγια, θα αποτελούν το επόμενο στάδιο της ενεργειακής στρατηγικής κρατών και trader.
Διαβάστε επίσης
LNG και γεωπολιτικό ρίσκο μετακινούνται προς δυσμάς
Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ενισχύεται το δολάριο, πιέζεται το ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εντάλματα σύλληψης από αμερικανικό δικαστήριο για Έλληνες εφοπλιστές: Μπορούν να εκτελεστούν στην Ελλάδα;
- Ενδομητρίωση & Γονιμότητα: Ο Στ. Χανδακάς εξηγεί πώς η Ρομποτική Χειρουργική «ξεκλειδώνει» τη φυσική σύλληψη
- Fakenews το διαζύγιο Μενεγάκη, το εξώδικο και η αγωγή της Άρτεμης Δήμου στο mononews, τι κομίζει ο νέος CEO του ΣΚΑΪ Γρηγόρης Δημητριάδης και η επόμενη ημέρα του video περιεχομένου
- Ο περιπέτειες της Eletson: Στη δίνη του δικαστικού κυκλώνα η Λασκαρίνα Καρασταμάτη και οκτώ συνεργάτες της
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.