• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση 3% στη Wall Street παρά την «βόμβα» της FED – Άλμα για πετρέλαιο και χρυσό

    Ο χρηματιστής της Wall Street, Peter Michael Tuchman.


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι νέες έκτακτες κινήσεις στήριξης της οικονομίας από τη FED δεν μπόρεσαν να περιορίσουν πλήρως τον φόβο των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Σε μια νέα επιθετική κίνησή της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων, προκειμένου να κρατήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού. Η Fed θα αγοράζει ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου και εταιρικά ομόλογα με κάλυψη στεγαστικών δανείων μέχρι του ποσού που είναι απαραίτητο κάθε φορά για τη στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και στην οικονομία, όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια ώρα, θεσπίζει προγράμματα για να διασφαλίσει τη ροή του χρήματος προς τις επιχειρήσεις, το κράτος, αλλά και τις τοπικές κυβερνήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού.

    Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 στην Αμερική και τα νέα δραματικά νούμερα που ανακοίνωσαν οι Αρχές συνεχίζουν να βαραίνουν το κλίμα στη Wall Street, καθώς έφεραν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο για γενικευμένα μέτρα που μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 33.453 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 18.185 κρούσματων σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 199 και ανέρχεται πλέον σε 400.

    Παράλληλα, το «φρένο» στην Γερουσία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊου, φόρτισε αρνητικά τις συνεδριάσεις στη Wall Street, ενώ το τελικό χτύπημα ήρθε από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού, η οποία μπορεί να είναι βαθύτερη από αυτήν που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Πρωταγωνίστριες στη σημερινή πτώση για τον Dow Jones ήταν οι μετοχές της United Technologies και της Cevron, οι οποίες βάρυναν από νωρίς το κλίμα. O κυριότερος δείκτης της Wall Street έκλεισε πάντως μακριά από τα χαμηλά ημέρας, σε μια συνεδρίαση με συνεχείς διακυμάνσεις στο μέγεθος της πτώσης. Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 18.591,93 μονάδες με πτώση -3,04%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόλις 4 μετοχές κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό πρόσημο, με τη μεγαλύτερη (διψήφια) ποσοστιαία άνοδο να σημειώνει η μετοχή της Boeing (+11,69%). Ακολούθησαν οι μετοχές των Intel (+8,18%), Home Depot (+6,36%) και Walmart (+0,28%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (-9,20%), της Chevron (-8,77%) και της McDonald’s (-7,78%).

    Με πτώση έκλεισε και ο S&P 500 στις 2.237,40 μονάδες, υποχωρώντας κατά -2,93%, με 9 από τους 11 κλάδους του δείκτη να κλείνουν στο «κόκκινο». Οριακά αρνητικά, παρά το γύρισμα λίγο πριν το τέλος σε θετικό έδαφος, έκλεισε και ο Νasdaq, στις 6.860,67 μονάδες, με απώλειες -0,27%.

    Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στην Ευρώπη, ειδικά μετά και την εικόνα του ανοίγματος της Wall Street, αν και αρκετοί από αυτούς έκλεισαν  υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

    Ειδικότερα,  ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 έκλεισε στις 280,43 μονάδες με απώλειες -4,30%, ενώ ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 50 στις 2.485,54 μονάδες με πτώση -2,47%.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 4.993,89 μονάδες με απώλειες -3,79%, στη Φρανκφούρτη ο  DAX  στις 8.741,15 με πτώση -2,10% ενώ στο Παρίσι ο γαλλικός  CAC 40 έκλεισε στις 3.914,31 μονάδες με απώλειες -3,32%.

    Στον νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 15.559,80 μονάδες με πτώση  -1,09% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 6.230,20 μονάδες με απώλειες -3,31%.

    Αντίθετα με τις μετοχές, η επιθετική κίνηση της FED έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Έτσι το συμβόλαιο αμερικανικού αργού (WTI) , παραδόσεως Μαΐου, έκλεισε με κέρδη 3,2% στα 23,36 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Ισχυρά κέρδη και για τον χρυσό, με το συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πτώση του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της Fed.  Το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου σημείωσε άλμα 5,6% και διαμορφώθηκε στα 1.567,60 δολάρια ανά ουγγιά.



    ΣΧΟΛΙΑ