• Οικονομία

    «Απεριόριστο» QE ανακοινώνει η Federal Reserve

    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Αυξάνει τη δύναμη πυρός της η Federal Reserve (Fed).

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε και δεύτερο κύμα πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων είναι και η πρόθεσή της να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων, προκειμένου να κρατήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού.

    Την ίδια ώρα, η Fed θεσπίζει προγράμματα για να διασφαλίσει τη ροή του χρήματος προς τις επιχειρήσεις, το κράτος, αλλά και τις τοπικές κυβερνήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού.

    Η Fed θα αγοράζει ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου και εταιρικά ομόλογα με κάλυψη στεγαστικών δανείων μέχρι του ποσού που είναι απαραίτητο κάθε φορά για τη στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και στην οικονομία, όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Federal Reserve δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία σε αυτήν τη δύσκολη εποχή.

    Όλα αυτά έρχονται μετά την ανακοίνωση μίας πρώτης δέσμης μέτρων, ύψους τουλάχιστον 500 δισ. δολαρίων για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων 200 δισ. δολαρίων και άνω για την αγορά άλλων καλυμμένων τίτλων. Οι ανακοινώσεις, όμως, όλο και πιο ζοφερών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, καθώς και η μη ανταπόκριση της αγοράς στα πρώτα αυτά μέτρα ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τον οπλισμό της, σε μια μάχη που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για τις ΗΠΑ.

    Ρόλο στην άμεση κινητοποίηση της Federal Reserve εκτιμάται ότι έπαιξε και το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί μπλόκαραν τη Γερουσία από το να προχωρήσει σε σχέδιο διάσωσης της οικονομίας.

    Την ίδια ώρα, η Γερμανία ενέκρινε πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ, με την καγκελάριο Μέρκελ να βρίσκεται σε καραντίνα.

    Άμεση η αντίδραση των αγορών

    Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών, με τα futures της Wall Street να γυρίζουν ανοδικά (στο +1,4% για τον S&P 500) και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα να διευρύνουν τα κέρδη τους.

    Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιορίζουν τις απώλειές τους, ενώ το δολάριο κινείται πλέον πτωτικά.

    Τα futures του S&P 500 και του Nasdaq 100 είχαν υποχωρήσει νωρίτερα στα ημερήσια όριά τους, αλλά το κλίμα άλλαξε δραματικά μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας και πλέον έχουν καλύψει όλο το χαμένο έδαφος.

    Αντιστοίχως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ξεκόλλησε από τα χαμηλά του, αν και παραμένει στο κόκκινο, καταγράφοντας απώλειες 2,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ