• Οικονομία

    ΔΝΤ: Βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2020, ανάκαμψη το 2021

    • NewsRoom

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα


    Η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος λόγω του κορωνοϊού, προβλέπουν οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μια ύφεση η οποία μπορεί να είναι βαθύτερη από αυτήν που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    «Το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι αρνητικό, μια ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή χειρότερη» τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20.

    Η ίδια επισήμανε ωστόσο ότι το Ταμείο αναμένει ανάκαμψη για το 2021.

    Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε η ίδια, πρέπει να τεθεί προτεραιότητα στον περιορισμό της πανδημίας και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

    Για να φτάσουμε στην ανάκαμψη”, αναφέρει, “είναι ύψιστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας – παντού. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορο σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι και η ανάκαμψη”.

    Το Ταμείο καλωσορίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τα μέτρα των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. “Οι γενναίες αυτές πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της κάθε μεμονωμένης χώρας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Θα χρειαστούν περισσότερα, ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο”, τονίζει η Γκεοργκίεβα.

    Οι επενδυτές έχουν απομακρύνει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές

    Αναφέρει ακόμα ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι σε γενικές γραμμές σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. “Επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εκροές κεφαλαίων, ενώ η εγχώρια δραστηριότητα θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς οι χώρες αντιδρούν στην πανδημία. Ήδη, οι επενδυτές έχουν απομακρύνει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από το ξέσπασμα της κρίσης: αυτή είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει ποτέ καταγραφεί.”

    Το ΔΝΤ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με μεγάλο κίνδυνο χρέους, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που εξετάζει μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Η επικεφαλής του Ταμείου παρουσιάζει τέλος τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει τα μέλη του. Όπως αναφέρει:
    • Διμερή και πολυµερή εποπτεία και δράσεις πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας

    • Ενισχύεται μαζικά η έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου – σχεδόν 80 χώρες ζητούν βοήθεια – και το Ταμείο συνεργάζεται στενά με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για να διαμορφώσει μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση

    • Αναπληρώνεται  το Ταμείο Περιορισμού και Ανακούφισης για Καταστροφές για τις πιο φτωχές χώρες

    • Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να διαθέσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του ικανότητας των 1 τρισ. δολ.

    • Τέλος, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, αναφέρει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

    Το Ταμείο καλεί επίσης τα κράτη μέλη του να επεκτείνουν τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines), όπως έχουν ήδη κάνει αρκετές κεντρικές τράπεζες (μεταξύ των οποίων η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).



    ΣΧΟΛΙΑ