• ΑΓΟΡΕΣ

    Πότε βγαίνει η Ρωσία από τους δείκτες MSCI, FTSE Russell, ICE, JPMorgan Chase

    MSCI

    MSCI


    Λίγο μετά την ανακοίνωση της MSCI ότι θα αφαιρέσει τους ρωσικούς τίτλους από τους δείκτες της, ακολούθησε λέγοντας το ίδιο η FTSE Russell, ενώ είχε προηγηθεί η σχετική ανακοίνωση της ICE Data Services

    Τον δρόμο της εξόδου από τους διεθνείς επενδυτικούς δείκτες έχουν πάρει οι ρωσικές μετοχές, με την MSCI να προειδοποιεί πως η Ρωσία έχει γίνει «μη επενδύσιμη» μετά τις κυρώσεις που πυροδότησε η απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία.

    Μετά από ένα διήμερο διαβουλεύσεων με asset managers, χρηματιστήρια και άλλους παράγοντες της αγοράς, η MSCI ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τους δείκτες της τις ρωσικές μετοχές. Απόφαση που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο των αγορών την ερχόμενη Τετάρτη σε τιμή «ουσιαστικά μηδενική».

    Λίγα λεπτά μετά την ίδια ημέρα, ένας άλλος πάροχος, η FTSE Russell, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις ρωσικές μετοχές από τους δείκτες της πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

    Την ίδια απόφαση έχουν πάρει κι άλλοι πάροχοι δεικτών, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τις επενδυτικές αποφάσεις πολλών επενδυτικών funds που βασίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε δείκτες όπως οι παραπάνω.

    Τη Δευτέρα, η ICE Data Services ανακοίνωσε ότι τα ομόλογα όλων των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από Βρετανία, ΗΠΑ ή ΕΕ θα αφαιρεθούν από τους δείκτες της στο τέλος του Μαρτίου.

    Η JPMorgan Chase, πάλι, συνεχίζει την αναθεώρηση των δεικτών της, αναφέροντας την Τρίτη ότι τα νέα ομόλογα που εκδίδουν ρωσικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν θα περιλαμβάνονται στους αναθεωρημένους δείκτες της αυτόν τον μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, S&P και Moody’s προχώρησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις της Δύσης.

    Η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία από τη βαθμίδα «ΒΒΒ» σε «Β», βαθιά στην κατηγορία «junk» («σκουπίδια»), με αναλυτές του οίκου να υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε να αναμένεται και νέα υποβάθμιση.

    Η Moody’s, από την πλευρά της, έκοψε τη διαβάθμιση της Ρωσίας από το «Baa3», μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk», σε «B3», πολύ κάτω από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας, επίσης χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλες αλλαγές στον MSCI: Βγαίνει εκτός η Ρωσία- Ποιες ελληνικές μετοχές θα επωφεληθούν



    ΣΧΟΛΙΑ