• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς η Goldman Sachs εγκλώβισε τους Έλληνες επενδυτές – Τρεις εκθέσεις σε πέντε μήνες για τις τράπεζες και η τιμή στόχος των 1.175 μονάδων για τον δείκτη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Μείζον θέμα χειραγώγησης (:), αλλά και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού συνιστούν οι εκθέσεις και οι αναφορές του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs για τις τραπεζικές μετοχές.

    Σε διάστημα πέντε μηνών ο ίδιος οίκος, ο οποίος τυχαίνει να έχει παρουσία και στην Ελλάδα, έχει εκδώσει τρεις διαφορετικές εκθέσεις με τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εκθέσεις που μοιραία έχουν δει το φως της δημοσιότητας με την «προβλεπόμενη» διαδικασία των διαρροών, ως είθισται (σ.σ. ρουλεμάν αποκαλείται στη δημοσιογραφική αργκό) σε περιπτώσεις προβολής, και πάντα σε ώρες συναλλαγών και εξέλιξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου και των αγορών.

    Ενώ ο ίδιος οίκος είχε εγκαταλείψει για χρόνια (σ.σ. λόγω μνημονίων) την Ελλάδα και είχε πάρει τα μάτια της από τα ελληνικά assets, οι αναλυτές του, ξαφνικά, έχουν γίνει πολυγραφότατοι!

    Την μία, πριν από το τέλος του 2021 (τον Οκτώβριο), δημοσίευσε έκθεση ή, για την ακρίβεια, flash note, απευθυνόμενη σε πελάτες της σημειώνοντας ότι το χρηματιστήριο μέσα στο τρέχον δωδεκάμηνο μπορεί να γράψει 1000 μονάδες και λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2022, ανέβαζε τον πήχη του γενικού δείκτη στις… 1.175 μονάδες, ενώ η αγορά υπολείπεται 32,7%. Και να φανταστεί κανείς ότι είχε μεσολαβήσει το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24/2…

    Μία εβδομάδα πριν από το χτύπημα των Ρώσων κι ενώ όλος ο πλανήτης περίμενε ο Πούτιν να επιτεθεί η Goldman Sachs, χωρίς καμία πισινή, προέτρεπε τους επενδυτές για αγορές στις ελληνικές τράπεζες δίνοντας σύσταση buy για τις Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 και Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 και ουδέτερη στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90  (δεν αξιολογούσε την Εθνική Τράπεζα). Μάλιστα, για την Eurobank αύξανε την τιμή-στόχο στο 1,4 ευρώ από 0,65 πριν βλέποντας περιθώρια ανόδου της τάξης του 22% τότε, για την Alpha Bank ανέβαζε την τιμή-στόχο στο 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν με περιθώρια ανόδου 18% (τότε) και για την Πειραιώς έδινε τιμή-στόχο το 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν με περιθώρια ανόδου τότε 2%.

    Σα να μην έφτανε αυτό και σχεδόν 1,5 μήνα μετά το χτύπημα της           Ρωσίας που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την κούρσα στην ενέργεια, τον πληθωρισμό, ακόμα και για το εύρος αύξησης των επιτοκίων, τα «λευκά κολάρα» της  Goldman Sachs επανήλθαν με νέο… χτύπημα. Την Πρωταπριλιά της χρονιάς που διανύουμε (πράγματι, μοιάζει με φάρσα μπροστά στο φάσμα των απωλειών που καταγράφουν οι ιδιώτες επενδυτές), ο αμερικανικός οίκος που δεν έχει χάσει δουλειά για δουλειά από αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάδα (Πειραιώς,  Alpha και ΔΕΗ)… απογειώνει τις τιμές στόχους:

    Αυξάνει λοιπόν,  στο 1,75 ευρώ την τιμή στόχο για την Alpha Bank από 1,68 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 56% τότε (σ.σ. έχουν αρχίσει τα όργανα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις αγορές), στα 1,80 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,70 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 27% (τότε), για την Eurobank τη τοποθετεί στα 1,5 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 42% (τότε), ενώ για την Εθνική εξακολουθεί να μη θέτει τιμή-στόχο. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση buy για Alpha Bank και Eurobank και  σύσταση neutral για την Πειραιώς.

    Και πάμε στα της Παρασκευής. Με την Τρίτη του έκθεση ο αμερικανικός οίκος ξαναχτυπά! Ενώ οι τράπεζες από την αρχή του χρόνου υφίστανται απώλειες 30% η Alpha, 42% η Πειραιώς, 16% η Eurobank, η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 για την οποία δεν έχει δώσει τιμή στόχο, είναι η μόνη που διασώζεται από την αρχή του 2022!

    Όπως έγραψε το  mononews.gr στις 15/7, «oι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επιδεικνύουν πρόοδο όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των NPEs, τη δημιουργία κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο, παρέχοντας καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις βασικές λειτουργικές τάσεις και αναμένουμε συνέχιση των τάσεων και το δεύτερο τρίμηνο», επισημαίνει η Goldman Sachs.

    «Επαναφέρουμε την αξιολόγηση της ΕΤΕ με σύσταση αγορά με 12μηνο στόχο τιμής τα €3,95 (33% περιθώριο ανόδου από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου) αναφέρουν οι αναλυτές  Waleed Mohsin και Mikhail Butkov της Goldman Sachs.

    Η τράπεζα  επαναφέρει την αξιολόγηση «αγορά» για την ΕΤΕ, η οποία θα έχει το υψηλότερο επίπεδο κάλυψης CET1 και NPE εντός των ελληνικών τραπεζών το 2023, κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύεται με 0,4 φορές σε δείκτη P/TBV το 2023, έναντι 0,7 φορές για το μέσο όρο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Kαι πάμε στην ιλαροτραγωδία της ανάλυσης:

    «Υποβαθμίζουμε τη μετοχή της Eurobank σε ουδέτερη από αγορά με αναθεωρημένη 12μηνη τιμή-στόχο στα  €0,92 από €1,50

    Για την Alpha Bank, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση buy με αναθεωρημένο στόχο τιμής στα €1,07 (από €1,74, υπήρξε φαίνεται κι άλλη αύξηση ενδιάμεσα) που συνεπάγεται 38% περιθώριο ανόδου.

    Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς, ο αναθεωρημένος στόχος τιμής είναι τα €0,84 (από €1,80) και συνεπάγεται 12% περιθώριο ανόδου (από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου) και η σύσταση είναι ουδέτερη», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

    Όλα αυτά σε μία αγορά που βγαίνει από τα μνημόνια, η κυβέρνηση πληρώνει δύο χρόνια νωρίτερα το ΔΝΤ, περιμένει την επενδυτική βαθμίδα, έχει βιώσει το σκάνδαλο των Κουτσολιούτσων της Folli Follie και είχε μείνει κλειστή δύο μήνες λόγω των capital controls το 2015…

    Διαβάστε επίσης

    Α. Εξάρχου: Νο 2 μεγαλύτερη κατασκευαστική σε 3 χρόνια η Ιντρακάτ



    ΣΧΟΛΙΑ