• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιοι αγόραζαν, ποιοι πουλούσαν μετοχές της Εθνικής – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Ασανσέρ, αλλά εκ του… ασφαλούς για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συνέβαλε στο πραγματοποιηθεί ένας από τους μεγαλύτερους τζίρους στην ιστορία του Χρηματιστηρίου με περισσότερα από 1,030 δισ. ευρώ.

    Αντίστοιχες συναλλαγές της τάξης του 1 δισ. ευρώ είχαν να καταγραφούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το μακρινό… 2007, δηλαδή την περίοδο των πυρκαγιών της Πάρνηθας και πριν από την μεγάλη φωτιά της Ηλίας και τις εκλογές που ακολούθησαν την ίδια χρονιά με δεύτερη επικράτηση του Κώστα Καραμανλή.

    Η μετοχή ξεκίνησε στο +9,86% με υψηλό στα 6,35 ευρώ λόγω της τεράστιας υπερκάλυψης του placement του ΤΧΣ.

    Η υπερκάλυψη είχε αναγκάσει από νωρίς κάποιους ξένους να αγοράσουν και μέσα από την αγορά τις μετοχές που έπρεπε να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους αλλά λόγω υπερκάλυψης δε θα αποκτούσαν.

    Κι αυτό διότι στο καταστατικό διαχείρισης των ξένων οίκων υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό για μετοχές στις οποίες παίρνουν θέση.

    Αν βρεθούν με περισσότερα κομμάτια, πουλάνε.

    Με λιγότερα, αγοράζουν.

    Χθες το χαρτί στα πρώτα 25 λεπτά είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 5 εκατ. τεμάχια!

    Όπως έγραψε την Παρασκευή το  mononews.gr  από τη μία υπάρχει arbitrage και κάποιοι επενδυτές που θα λάβουν μετοχές στα 5,30 ευρώ, πουλάνε μέρος των μετοχών που ήδη έχουν πάνω από τα 6 ευρώ, επωφελούμενοι το κέρδος από το premium που δημιουργήθηκε.

    Από την άλλη υπάρχουν και οι επενδυτές που δεν θα λάβουν τις μετοχές που είχαν ζητήσει και αγοράζουν από το ταμπλό τις υπόλοιπες.

    Η προσπάθεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση του όγκου συναλλαγών, αλλά και την μεταβλητότητα στην μετοχή.

    Μία άλλη άποψη θέλει την ύπαρξη υψηλού όγκου και στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης της μετοχής άρα δεν αποκλείεται να έκλειναν short θέσεις.

    Oι ανοιχτές θέσεις στην ΕΤΕ την Πέμπτη ήταν πάνω από 26 χιλιάδες.

    Επίσης ο τζίρος της Εθνικής έχει εκτοξευθεί στα 930 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.

    Την Παρασκευή δε, πέρασαν έξι πακέτα, 160.989.867 μετοχών αξίας 853.246.295 ευρώ που αφορούσαν το 17,6% δηλαδή 80% του συνόλου των Προσφερόμενων Μετοχών που κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά.

    Επίσης, διακίνησε επιπλέον πακέτα 1,52 εκατ. τεμάχια αξίας 9,12 εκατ. ευρώ.

    Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει στους δικαιούχους στις 21 Νοεμβρίου.

    Το mononews.gr 15 μέρες πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είχε αναφερθεί στο μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών να εγγραφούν και να δηλώσουν κεφάλαια για μετοχές της ΕΤΕ.

    Οι 10 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο placement είναι μεταξύ άλλων, οι Fidelity, Blackrock, Lazard, Norges Bank Asset Management, Allianz, Capital Group, GIS από Σιγκαπούρη, Romerco, IRWS, Wellington.  Πρόκειται για καθαρά μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά  funds της μιας μέρας, όπως παρατηρούσαν παράγοντες της αγοράς.

    H διάθεση για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 8 φορές, ενώ πηγές υπολογίζουν τα ακαθάριστα έσοδα για το ΤΧΣ έως θα ανέλθουν σε 1,067 δισ. ευρώ και η πίστωση των μετοχών στους δικαιούχους θα γίνει στις 21/11..

    Στο βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό η κάλυψη διαμορφώθηκε στις 8,1 φορές, ενώ στην Ελλάδα υποβλήθηκαν προσφορές 450 εκατ. ευρώ από επενδυτές λιανικής.

    Tέλος, την Δευτέρα κατά το άνοιγμα το συναλλαγών θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Εξαιρετική ποιότητα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών, το 88% σε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια

    Αλέξης Πατέλης για ΕΤΕ: Η πιο επιτυχής συναλλαγή στην ΕΕ εδώ και τρία χρόνια

    Κωστής Χατζηδάκης για Εθνική Τράπεζα: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ