• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Άνοδος 1,8% με ώθηση από τη FED και αποθέματα βενζίνης


    Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε εβδομαδιαία μείωση άνω των 6 εκατομμυρίων βαρελιών στην εγχώρια προμήθεια βενζίνης.

    Μάλιστα, οι τιμές βρήκαν πρόσθετη ώθηση περίπου την τελευταία μισή ώρα συναλλαγών μετά την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, περιλαμβάνοντας μια πιο ήπια γλώσσα για τις προοπτικές για τις επόμενες κινήσεις της. Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μ.β. σε ένα εύρος τιμών 4,75%-5%, ενώ σύμφωνα με τις προοπτικές της «βλέπει» μια ακόμα αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2023 κατά 25 μβ. και μείωση από το 2024. Παράλληλα, αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την εκτίμησή της για ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023, στο 0,4% (από πρόβλεψη 0,5% τον Δεκέμβριο).

    Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση της FED δεν περιλαμβάνεται πλέον ο όρος «συνεχείς αυξήσεις», όπως στις προηγούμενες ανακοινώσεις της.

    Σε αυτό το κλίμα το αργό  τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου  σημείωσε άνοδο 1,23 δολ. ή 1,8% στα 70,90 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο κλείσιμο για συμβόλαιο πρώτου μήνα από τις 14 Μαρτίου.

    Την ίδια ώρα, το Brent Μαΐου σημείωνε άνοδο 1,37 δολ., ή 1,8%, στα 76,69 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης τον υψηλότερο διακανονισμό από τις 14 Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: Η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να προστατεύσει τις τράπεζες – Γιατί δεν προχώρησε σε παύση των αυξήσεων

    Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο 0,4% στα 1.949,60 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ