• ΑΓΟΡΕΣ

    Pantelakis Securities για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Αττική Οδός «δίνει» αξία στον όμιλο – Overweight και τιμή στόχος τα €14,50

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    H Pantelakis Securities στη νέα έκθεσή της για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρει ότι το γ’ τρίμηνο αναμένεται σταθερό, αν και χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω των δύσκολων συγκρίσεων και συνοψίζει τα βασικά σημεία αναφέροντας ότι: i) τα κέρδη του γ΄ τριμήνου 2023 είναι σταθερά, αν και χαμηλότερα σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν, ii) oι ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις αντιπροσωπεύουν το 82% του καθαρού χρέους του ομίλου ύψους €1,7 δισ. (2,6 φορές τα EBITDA) στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023 και iii) κοιτάζοντας μπροστά, οι ΑΠΕ και οι κατασκευές είναι έτοιμες για ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι παραχωρήσεις παραμένουν ένα μακροπρόθεσμο στήριγμα. Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο στα €14,50.

    Σταθερά αποτελέσματα στο γ΄ τρίμηνο 2023

    «Ο κύκλος εργασιών και το προσαρμοσμένο EBITDA το γ΄ τρίμηνο φέτος σημείωσαν άνοδο κατά 18% και 16% σε τριμηνιαία βάση στα €925 εκατ. και €146 εκατ. αντίστοιχα, συμφωνώντας με τις δικές μας προσδοκίες, αλλά και του consensus», αναφέρει η χρηματιστηριακή. «Ακολούθως, με βάση τους δικούς μας αριθμούς ο όμιλος θα εμφανίσει στο οικονομικό έτος 2023, EBITDA σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, με έσοδα κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    Η χρηματιστηριακή παραμένει overweight, δεδομένου ότι, αφενός, η κατασκευαστική μονάδα της ΓΕΚ είναι σε καλή θέση για να καρπωθεί τα οφέλη από το υποστηριζόμενο από την ΕΕ Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αφετέρου, ισχυρές προσθήκες θα οδηγήσουν στη μελλοντική αύξηση των κερδών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και, επίσης, οι συμβάσεις παραχώρησης παραμένουν ένα μακροχρόνιο στήριγμα. Επιπλέον, η νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 877MW που πρόκειται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία θα δώσει μια ώθηση στο τμήμα συμβατικής ενέργειας.

    Ωστόσο, η προσοχή των επενδυτών ευλόγως επικεντρώνεται στην παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού (ΑΟ), δεδομένων των επιπέδων χρέους του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ, μετά από προσφορά 3,27 δισ. ευρώ, κέρδισε στην διεθνή διαγωνισμό για τη λειτουργία και συντήρηση του περιφερειακού δρόμου 70 χλμ. της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας για την περίοδο 2024 – 2049.

    Η χρηματιστηριακή επισημαίνει εξάλλου ότι ο καθαρός δανεισμός στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 1.728 εκατ. ευρώ ή 2,6 φορές τα EBITDA του τελευταίου δωδεκαμήνου, από 1.502 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Ευτυχώς, όμως, οι παραχωρήσεις και οι ΑΠΕ, δηλαδή τα έργα με μια ιδιαίτερα ορατή και επαναλαμβανόμενη ροή EBITDA για τα επόμενα 15 χρόνια περίπου, συλλογικά αντιστοιχούν στο 82% του καθαρού χρέους του ομίλου (δηλαδή λίγο πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η ΓΕΚ είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με έναν μεγάλο ξένο φορέα εκμετάλλευσης διοδίων και/ή ταμείο υποδομών για την παραχώρηση της ΑΟ, έτσι ώστε εγκαίρως από κοινού να αποπληρώσουν τα 3,3 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance για Optima Bank: Ξεκινά την κάλυψη με σύσταση «αγοράς» – Τιμή στόχος τα €9,10

    Frigoglass: Πού το πάει ο Χάρης Δαυίδ με το reverse split και τον συμψηφισμό ζημιών

    Ebury: Σχόλιο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου



    ΣΧΟΛΙΑ