• Μετοχές

    Alpha Finance για Optima Bank: Ξεκινά την κάλυψη με σύσταση «αγοράς» – Τιμή στόχος τα €9,10

    Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank

    Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Η Alpha Finance ξεκινάει την κάλυψη της Optima Bank με αξιολόγηση αγοράς (buy) και τιμή στόχο στα €9,10 ανά μετοχή, αντανακλώντας 1,2 φορές τον δείκτη P/TBV και 5,6 φορές τον δείκτη P/E στις εκτιμήσεις της για το 2024.

    «Αναμένουμε ότι η Optima Bank θα ξεκινήσει πληρωμές μερισμάτων κατά τη διάρκεια του 2024 (από τα κέρδη του 2023) με μερισματική απόδοση περίπου 6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υποδηλώνοντας συνολική απόδοση περίπου 33%. Είμαστε της άποψης ότι ο όμιλος είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική αγορά και να επιτύχει υψηλή κερδοφορία κατά τα επόμενα χρόνια», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Η Optima Bank είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που δραστηριοποιείται ως εμπορική τράπεζα από το 2019. Έχοντας μια έμπειρη ομάδα στη διοίκηση, η τράπεζα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό ισολογισμό με άνετη ρευστότητα (δείκτης L/D στο 73%), καθαρή βάση ενεργητικού (NPE δείκτης στο 0,5%) και σταθερά εποπτικά κεφάλαια (pro forma CET1 στο 18,8%) μετά από μια επιτυχημένη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η στρατηγική της Optima Bank

    Η στρατηγική της Optima Bank, όπως περιγράφεται από τη διοίκηση, είναι η συσσώρευση καταθέσεων από εύπορους ιδιώτες και εταιρικές οντότητες και η ανάληψη πιστώσεων κυρίως σε μικρές και μεσαίες εταιρικές οντότητες, καθιστώντας παράλληλα την καθημερινή τραπεζική μια ευχάριστη εμπειρία.

    Η διοίκηση στοχεύει σε μερίδιο αγοράς πάνω από 2,5% σε δάνεια και πάνω από 2,0% στις καταθέσεις έως το 2025 από περίπου 1,5% και περίπου 1,0% αντίστοιχα, το οποίο θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας.

    «Η εγχώρια τραπεζική αγορά είναι αρκετά ελπιδοφόρα σε αυτό το στάδιο, δεδομένης της κατάστασής της, της δομής και του μακροοικονομικού πλαισίου.

    Οι μακροοικονομικές τάσεις εμφανίζονται αρκετά θετικές για τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα να αναμένεται να αναπτυχθεί με περίπου 3% το 2024-2025 πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ιδίως μετά την ανάκτηση του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας.

    Η δομή της αγοράς, με τέσσερις συστημικές τράπεζες να κυριαρχούν και χωρίς ανορθολογικό ανταγωνισμό, έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά τη δυναμική της τιμολόγησης.

    Τέλος, το ιδιωτικό χρέος προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα μιας πολυετούς πιστωτικής συρρίκνωσης, υποδηλώνοντας έτσι δυνητικά υψηλή ζήτηση για πιστώσεις τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η χρηματιστηριακή.

    Η Optima συγκριτικά με τις συστημικές τράπεζες

    «Η Optima Bank βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι των συστημικών τραπεζών από πολλές απόψεις.

    Κάποιοι από τους λόγους που συνηγορούν σε αυτό είναι: i) ο υγιέστερος ισολογισμός, ii) η χαμηλή αρχική βάση (καθιστώντας ευκολότερο να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης), καθώς και iii) η ευνοϊκότερη ρυθμιστική και φορολογική μεταχείριση.

    Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ιστορικού στα δάνεια αναδοχής υποδηλώνει έναν δυνητικό κίνδυνο, ιδίως κατά την οικονομική ανάκαμψη, ενώ το μικρό μέγεθός της έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη ευρείας εμβέλειας και οικονομιών κλίμακας», εκτιμά η AF.

    Υψηλή κερδοφορία στο μέλλον

    «Συνολικά, ο συνδυασμός ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Optima Bank μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι είναι σε καλή θέση να επιτύχει υψηλή κερδοφορία στο ορατό μέλλον, πάνω από το μέσο όρο των συστημικών τραπεζών, η οποία θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στην αποτίμηση του ομίλου.

    Σχετικά με τις εκτιμήσεις μας σύμφωνα με την βασικό σενάριο, η Optima Bank θα πρέπει να επιτύχει RoTE άνω του 20% έως το 2025 ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού NIM, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί το 2023 σε περίπου 4,3% και να παραμείνει αρκετά πάνω από το 3,0% κατά τα επόμενα έτη», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Pantelakis Securities: Ξεκινάει την κάλυψη της Optima Bank με στόχο τα €10

    Optima Bank: Ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη 9μηνου 2023 στα €73,6 εκατ. έναντι €26,8 εκατ.

    Βρέθηκε λογισμικό που… διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου σε εστιατόριο – Πώς η “Appodixi” της ΑΑΔΕ αποκάλυψε τη φοροδιαφυγή



    ΣΧΟΛΙΑ