• ΑΓΟΡΕΣ

    Oxford Economics: Η πολιτική αναταραχή δεν θα προκαλέσει κρίση τύπου 2015

    Paolo Grignani, Senior Economist στην Oxford Economics

    Paolo Grignani, Senior Economist στην Oxford Economics


    Η Oxford Economics και ο Paolo Grignani, Senior Economist, αναφέρουν στην τελευταία τους έκθεση τους λόγους για τους οποίους δεν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε κρίση όπως το 2015, λόγω της τωρινής πολιτικής αναταραχής.

    ◼ Το εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας σημαίνει ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχομένως μετά από έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολιτική αναταραχή θα επηρεάσει τη βασική μας πρόβλεψη για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο οίκος προβλέψεων.

    ◼ Παρά την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα, πιστεύουμε ότι μια επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015 είναι απίθανη. Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση με χαμηλότερη ανεργία και ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, γεγονός που καθιστά απίθανους περαιτέρω γύρους λιτότητας, παρά την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024.

    ◼ Ο ευρωσκεπτικισμός και οι κίνδυνοι Grexit είναι πολύ χαμηλοί, γεγονός που είναι καθησυχαστικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της χώρας αποτελεί επίσης ισχυρό κίνητρο για την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της Ελλάδας να διατηρήσουν τη σταθερότητα και μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ.

    ◼ Παρόλα αυτά, ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει γρήγορα εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί ραγδαία. Θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα του προγράμματος “Επόμενη γενιά” της ΕΕ, του οποίου είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους.

    ◼ Η Ελλάδα επιβαρύνεται από παρελθοντικά και διαρθρωτικά ζητήματα που θα μπορούσαν γρήγορα να αντιστρέψουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν το τα τελευταία χρόνια. Οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θολές λόγω της χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης, καθώς οι σχετικά υποτονικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα δεν θα αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από την ταχεία μείωση του πληθυσμού.

    Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Το κατεστημένο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προηγείται άνετα της αντιπολίτευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Πρόσφατα, ωστόσο, έχασε μέρος της υποστήριξής του από τα αριστερά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο οδήγησε σε διαμαρτυρίες και θεωρήθηκε πολιτική αποτυχία. Οι δημοσκοπήσεις μετά το ατύχημα έδειξαν σημαντική πτώση της υποστήριξης για τη ΝΔ, αν και τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σημείωσαν ιδιαίτερη άνοδο.

    Στα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα για πρώτη για πρώτη φορά το 2016 και έχει μια πιο συντηρητική δημοσιονομική θέση σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ, ωστόσο, κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς με ευνοϊκούς όρους.

    Έχει σημειωθεί επίσης αναβάθμιση των αξιολογήσεων του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης κάτι που δείχνει ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή το 2023-2024. Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν φαίνονται να έχουν επηρεαστεί από τα πολιτικά ζητήματα, με το 10ετές κρατικό ομόλογο να κινείται ελάχιστα έναντι του γερμανικού bund παρά τον αυξημένο κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Αισιοδοξία για ΗΠΑ, ουδέτερη θέση για Ευρώπη – Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας

    Eurobank Equities: Follow the cash και την κρυμμένη αξία στον ΟΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ