• ΑΓΟΡΕΣ

    Commerzbank, Capital Economics, Oxford Economics: Κακές για την Ευρωζώνη οι προοπτικές του 2024

    Joe Steele (Capital Economics) - Manfred Knof (Commerzbank) - Adrian Cooper (Oxford Economics_

    Joe Steele (Capital Economics) – Manfred Knof (Commerzbank) – Adrian Cooper (Oxford Economics)


    Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ’ τρίμηνο μειώθηκε -0,1%, επίδοση χειρότερη από το consensus των οικονομολόγων. Η Capital Economics βλέπει πτώση του πληθωρισμού, καθώς η οικονομία παραμένει στάσιμη, η Oxford Economics σημειώνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε ελαφρά μείωση το γ΄ τρίμηνο και η Commerzbank βλέπει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

    Η Commerzbank βλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε εκ νέου απότομα τον Οκτώβριο, κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,9% και πλέον η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο  και η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει.

    «Η ΕΚΤ θα επιδοκιμάσει τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή. Υποθέτουμε ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα βασικά επιτόκια. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ έχει σταματήσει. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, με την οικονομική αδυναμία να κατανέμεται ευρέως σε όλες τις περιφέρειες. Το τελευταίο τρίμηνο, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί και πάλι ελαφρά», προβλέπει η γερμανική τράπεζα Commerzbank.

    «Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το γ΄ τρίμηνο. Αυτό ήταν ελαφρώς χειρότερο από την πρόβλεψή μας για στασιμότητα, αλλά η γενικότερη εικόνα είναι ουσιαστικά αμετάβλητη», επισημαίνει η Oxford Economics.

    «Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία των τεσσάρων μεγάλων χωρών που συρρικνώθηκε κατά το τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις έντονες διαφορές στις επιδόσεις των χωρών, με τις οικονομίες που είναι περισσότερο προσανατολισμένες στις υπηρεσίες να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Επιπλέον, η πτώση του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 1,8% ενδέχεται να ώθησε την οικονομία της ευρωζώνης σε συρρίκνωση. Τα εισερχόμενα στοιχεία για τους δείκτες PMI υποδηλώνουν ότι η δυναμική ενόψει του 4ου τριμήνου παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, επιβαρυμένη από τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η οικονομία της ευρωζώνης κινείται σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας, με την ανάπτυξη να επιστρέφει μόνο όταν η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος γίνει αρκετά θετική», προβλέπει η Oxford Economics.

    «Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το γ’ τρίμηνο και η συνεχιζόμενη αδυναμία των ερευνών στις αρχές του δ’ τριμήνου υποδηλώνει ότι οι προοπτικές είναι κακές. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός μειώθηκε εκ νέου απότομα τον Οκτώβριο, αλλά η περίοδος του γρήγορου αποπληθωρισμού έχει τελειώσει», σημειώνει από την πλευρά της η Capital Economics.

    H Capital Economics σημειώνει ότι η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το γ΄ τρίμηνο ήταν ασθενέστερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων και της ΕΚΤ (και οι δύο 0,0%). Αν και δεν ήταν τόσο κακή όσο η συρρίκνωση 0,2% που προέβλεπε η ίδια. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ευρωζώνη δυσκολεύεται. Έχει αναπτυχθεί μόνο κατά 0,1% το τελευταίο έτος και οι πιο πρόσφατες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν σταθερά ότι η δραστηριότητα μειώνεται στις αρχές του δ’ τριμήνου.

    «Είτε η ευρωζώνη υποστεί τεχνική ύφεση, είτε όχι, αναμένουμε ότι η οικονομία θα παραμείνει υποτονική το τέταρτο τρίμηνο και μετά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του consensus ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περίπου στο ρυθμό τάσης της το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η μείωση του συνολικού πληθωρισμού της ευρωζώνης από 4,3% το Σεπτέμβριο σε 2,9% τον Οκτώβριο τον άφησε κάτω από την πρόβλεψη του consensus για 3,1%. Αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις στον πληθωρισμό της ενέργειας και των τροφίμων. Η μείωση του πυρήνα από 4,5% σε 4,2% ήταν σύμφωνη τόσο με τη συναίνεση όσο και με τις προβλέψεις μας», συνεχίζει η Capital Economics.

    «Όσον αφορά το μέλλον, ο πληθωρισμός είναι απίθανο να συνεχίσει να μειώνεται τόσο γρήγορα. Ο πληθωρισμός της ενέργειας πιθανόν να ανακάμψει λίγο τους επόμενους μήνες και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι η μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών μπορεί κάλλιστα να ανακοπεί σύντομα. Ακόμα κι έτσι, η τεράστια πτώση στις μετρήσεις της έρευνας για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης αυξάνει την πιθανότητα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται λίγο πιο γρήγορα από ό,τι γενικά αναμενόταν», καταλήγει η CE.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Κοιτάζει τις 1.200 με τον ΟΠΑΠ στο τιμόνι, πάρτι στα small caps

    Ebury: Το δολάριο ανακάμπτει λόγω της ροής κεφαλαίων προς ασφαλή καταφύγια

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Απίθανο ένα ράλι των μετοχών στο τέλος του έτους



    ΣΧΟΛΙΑ