• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Αισιοδοξία για ΗΠΑ, ουδέτερη θέση για Ευρώπη – Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας

    Christian Sewing, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank

    Christian Sewing, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank


    «Οι οικονομικές προβλέψεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά για το ΑΕΠ και πτωτικά για τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο, ενώ δεν αναμένουμε πλέον ύφεση στην Ευρώπη και αναμένουμε τώρα μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο αντί για το τρίτο τρίμηνο», εξηγεί η Deutsche Bank και ο Maximilian Uleer, Head of European Equity and Cross Asset Strategy στην έκθεση για τα περιουσιακά στοιχεία.

    Η στρατηγική της γερμανικής τράπεζας θα κάνει χρήση των σημερινών ανοδικών τάσεων μέχρι την ανέλκυση στα επίπεδα-στόχους, αλλά δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη στη συνέχεια. Θα παραμείνει θετική μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, αλλά μάλλον δεν θα είναι υπερβολικά αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    «Διατηρούμε τη θέση μας ότι το 2023 θα είναι ο καθρέφτης του 2022: υψηλότερες αγορές μετοχών λόγω αυξανόμενων πολλαπλασιαστών, παρά την πτώση των κερδών. Αναμένουμε άλλο ένα 5% άνοδο για τις μετοχικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες. Κατά την άποψή μας, οι κύριοι καταλύτες είναι οι θετικές εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της περιόδου κερδών του πρώτου τριμήνου, η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών, οι θετικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό και οι λογικές αποτιμήσεις. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς πλησιάζουμε τα επίπεδα-στόχους του δείκτη και αναμένουμε ότι οι σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα εμποδίσουν την περαιτέρω ανοδική πορεία», εξηγεί η τράπεζα.

    H DB κλείνει τη θέση υπέρ της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ σε ουδέτερη. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 υπεραπέδωσε του S&P 500 κατά 18% τους τελευταίους 6 μήνες και αυτό σηματοδοτεί έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών έναντι των αμερικανικών μετοχικών αγορών. Η τάση έχει πρόσφατα αντιστραφεί, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των αμερικανικών εταιρειών ανάπτυξης και τεχνολογίας. Η DB βλέπει σημαντική άνοδο για τις αγορές των ΗΠΑ και επιβεβαιώνει την πρόσφατη εποικοδομητική της άποψη για τις μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Εντός της Ευρώπης, διατηρεί την υποεπενδεδυμένη θέση στον ελβετικό δείκτη SMI, παρά την υποαπόδοση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, και βλέπει λίγους λόγους για ανάκαμψη.

    Αποτιμήσεις: Οι περισσότεροι από τους περσινούς κινδύνους συνεχίζουν να μειώνονται

    Η Κίνα έχει ανοίξει ξανά, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα και ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές. Ο δείκτης P/E του δείκτη STOXX Europe 600 έχει ανακάμψει σύμφωνα με τις προσδοκίες της, αλλά εξακολουθεί να αφήνει περιθώρια ανόδου.

    Μία από τις θέσεις της τράπεζας για το 2023 ήταν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα επανέλθει ταχύτερα από ό,τι ανέμενε το consensus στην αγορά. Οι αρνητικές μεταβολές σε ετήσια βάση στις τιμές της ενέργειας και τα λιγότερα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα πρέπει να οδηγήσουν σε συνέχιση αυτής της τάσης. Ο γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,9% το τέταρτο τρίμηνο για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

    «Αναμένουμε ότι θα διατηρηθεί η πρόσφατη στροφή προς την αρνητική συσχέτιση μεταξύ μετοχών και επιτοκίων και συνεχίζουμε να προτιμούμε τις μετοχές έναντι των πιστωτικών τίτλων. Στο μέτωπο των επιτοκίων, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο τελικό επιτόκιο 3,75% που θα επιτευχθεί τον Ιούλιο. Στις ΗΠΑ, αναμένουμε ότι η Fed θα πραγματοποιήσει μόνο μία ακόμη αύξηση κατά 25 μ.β., οδηγώντας το τελικό επιτόκιο στο 5,1% τον Μάιο. Μετά από αυτό, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση κατά 225 μ.β. μέχρι το τέλος του 2024. Αναμένουμε τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα να υπεραποδώσουν έναντι των γερμανικών ομολόγων (Bunds) το 2023, με την πρόβλεψη τετάρτου τριμήνου να είναι: Bund: 2,65%, Treasuries: 3,60%», αναφέρει ο Uleer.

    Παράλληλα, εκτιμά ότι τα spreads θα διευρυνθούν, αλλά τα επιτόκια θα είναι λιγότερο ευμετάβλητα στο μέλλον. Λόγω του περιορισμένου κινδύνου spread, βλέπουμε την καλύτερη απόδοση κινδύνου στη βραχυπρόθεσμη πίστωση EUR IG Credit.

    Στα εμπορεύματα και το συνάλλαγμα (FX), προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (πρόβλεψη 4ου τριμήνου: $95) λόγω της μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ, τη χαμηλή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων, τις χαμηλές επενδύσεις σε νέα παραγωγή και την ισχυρότερη εποχιακή ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο.

    Για τον χρυσό βλέπει μικρή ανοδική δυναμική λόγω της αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, αλλά η αντιστάθμιση της ύφεσης θα πρέπει να διατηρήσει την τιμή του χρυσού σε υψηλά επίπεδα (πρόβλεψη 4ου τριμήνου: $2.050 η ουγγιά).

    Για την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα (EUR/USD), οι λιγότερες ροές ασφαλών καταφυγίων προς το δολάριο και η μείωση της διαφοράς των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν το ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities: Follow the cash και την κρυμμένη αξία στον ΟΠΑΠ

    Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στον χρησμό της S&P



    ΣΧΟΛΙΑ