• ΑΓΟΡΕΣ

    Ομόλογα: Στο 5,08% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    • NewsRoom
    διάγραμμα και κέρματα


    Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων την Παρασκευή, καθώς η αγορά ομολόγων εμφανίστηκε να έχει προεξοφλήσει, με σχετική βεβαιότητα, την μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την Stanadard & Poors.

    Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,08% από 5,03% χθες έναντι 2,43% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου, το οποίο μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε για πρώτη φορά πάνω από το όριο του 2,5%. Ως αποτέλεσμα το περιθώριο μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,65%, από 2,67% χθες.

    Οι πιθανότητες σύμφωνα με τους αναλυτές να προχωρήσει απόψε η Stanadard & Poors σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι ελάχιστες. Κλείνει έτσι για φέτος τον κύκλο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων (reviews) από τους οίκους αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μία βαθμίδα χαμηλότερα (ΒΒ) από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα την ΒΒ+. Αντίθετα οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης Moodys και Fitch έχουν τοποθετήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δύο ή τρείς βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική (Βaw και ΒΒ αντιστοίχως).

    Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9804 δολάρια από το επίπεδο των 0,9892 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0.9730 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό πρόσημο στο photo finish – Στο +3,87% τα εβδομαδιαία κέρδη των τραπεζών

    Σε νέα χαμηλά 32 ετών το γεν έναντι του δολαρίου

    Νέο sell-off στα ομόλογα, βυθίζεται η στερλίνα – Γιατί οι αγορές ανησυχούν για τον ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ



    ΣΧΟΛΙΑ