• ΑΓΟΡΕΣ

    ΟΔΔΗΧ: «Ανοίγει» ξανά το 10ετές ομόλογο του περασμένου Μαρτίου

    • NewsRoom
    ΥΠΟΙΚ: 56 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους των προγραμμάτων Γέφυρα για τον Δεκέμβριο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Το δεκαετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε να ανοίξει ξανά (reopening) ο ΟΔΔΗΧ, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, μετά και από το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση.

    Στόχος του ΟΔΔΗΧ και της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και ειδικότερα του συγκεκριμένου τίτλου.

    Για τον λόγο αυτό έχει δώσει σχετική εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan για να τρέξουν τη διαδικασία ως συνδιοργανωτές. Κατά πάσα πιθανότητα,  μάλιστα,  το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο, ανάλογα βέβαια και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

    Το επιτόκιο και η τιμή στο «άνοιγμα» της έκδοσης αναμένεται πως θα είναι οι τρέχουσες. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,4% και η τιμή του στο 122,1, ελαφρά αυξημένη από το κλείσιμο της Παρασκευής όταν διαπραγματευόταν στο 1,365%.

    Το συγκεκριμένο 10ετές ομόλογο είχε εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με επιτόκιο 3,9%. Κύριοι ανάδοχοί του ήταν οι ίδιες τράπεζες που θα συμμετέχουν και τώρα ως συνδιοργανωτές στη διαδικασία του reopening.

    Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.



    ΣΧΟΛΙΑ