• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Τραμπ βυθίζει την Wall Street: Με βουτιά 400 μονάδων άνοιξε ο Dow Jones

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Ισχυρότατες πιέσεις αντιμετωπίζουν οι μετοχές στη Wall Street στο άνοιγμα των συνεδριάσεων στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 400 μονάδες, καθώς η ανησυχία γύρω από μια πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου πλανάται πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια.

    Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχουν παγώσει τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιτέθηκε στη Γαλλία και την Ευρώπη, ενώ δήλωσε πως ενδεχομένως η συμφωνία με την Κίνα να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

    «Από μια άποψη, μου αρέσει η ιδέα να περιμένω μετά τις εκλογές για μια συμφωνία με την Κίνα, ωστόσο εκείνοι θέλουν μια συμφωνία τώρα και θα δούμε κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μία σωστή συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ από το Λονδίνου, προσθέτοντας πως δεν έχει θέσει κάποια προθεσμία για την επίτευξης συμφωνίας.

    Οι επενδυτές φοβούνται πως  η επιβολή των προγραμματισμένων νέων δασμών από τις ΗΠΑ προς την Κίνα στις 15 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί έως τότε συμφωνία, θα εκτροχιάσει οριστικά τις εμπορικές συνομιλίες.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στη Γαλλία και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των μεγάλων αμερικανικών κολοσσών τεχνολογίας, οδηγώντας την ΕΕ σε απειλές για αντίποινα. Οι ΗΠΑ απειλούν τη Γαλλία για επιβολή δασμών έως 100% σε γαλλικές εισαγωγές αξίας 2,4 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να εμφανιστεί αισιόδοξος για επίλυση του θέματος.

    Το κλίμα πάντως ήταν ήδη βαρύ, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, για επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Αργεντινή και Βραζιλία.

    Αυτή την ώρα,  ο Dow Jones κινείται στις 27.367,36 μονάδες, με απώλειες 415,68 μονάδων  (-1,50%), με τις 30 μετοχές που τον απαρτίζουν να σημειώνουν όλες πτώση.  Ο  S&P 500 κινείται στις 3.077,37 μονάδες με πτώση -1,17%, ενώ ο  Nasdaq  στις 8.470,82 μονάδες, με απώλειες -1,13%.

    Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες -1,86%, ο γαλλικός  CAC 40 -1,25%, ο ιταλικός  FTSE MIB κινείται στο -0,20%, ενώ ο ισπανικός  IBEX 35 στο -0,19%. Οριακά θετικά κινείται ο γερμανικός  DAX στο +0,08%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες -0,72% στις 398,12 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ