• ΑΓΟΡΕΣ

    O σκληρός πόλεμος short-long για τις ευρωαγορές μόλις ξεκίνησε


    Μετά το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 2008, τα στοιχήματα έχουν αρχίσει να πέφτουν για τις ευρωαγορές για το πώς θα κλείσουν τον έτος, με μεγάλους επενδυτικούς οίκους να υποστηρίζουν ανάκαμψη ακόμα και κατά 14%, ενώ απέναντι βρίσκεται ο πιο διάσημος short-seller, Ray Dalio με θέσεις άνω των 10 δις ενάντια στις ευρωπαϊκές μετοχές.

    «Το επόμενο τρίμηνο μπορεί να είναι ασταθές, αλλά δεν είμαστε μακριά από την κορύφωση της απαισιοδοξίας», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, Roland Kayolan.

    Στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg, κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για κλείσιμο του Stoxx Europe 600 στο τέλος του χρόνου στις 467 μονάδες, μία άνοδο 14% από το πιο πρόσφατο κλείσιμο του.

    Και πάλι οι ευρωαγορές θα βγουν με απώλειες φέτος, καθώς ακόμα και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, ο δείκτης θα κλείσει κάτω του 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες περνάνε δύσκολες ημέρες, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα έρθει η μερική ανάκαμψη.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν πέσει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2021 και ο Stoxx 600 καταγράφει πτώση, χωρίς όμως ακόμα να έχει βρεθεί σε bear market, στην οποία ήδη κινείται ο S&P 500.

    Oι θέσεις long

    Οι αναλυτές της Bank of America Corp., μεταξύ των οποίων και ο Thomas Pearce, θεωρούν ότι ο Stoxx 600 θα ανακάμψει μιας και οι αγορές έχουν αξιολογήσει πλήρως τις κινήσεις της Fed για επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια.

    Ο στόχος τους είναι οι 430 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αναθεώρησαν τη στάση τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ουδέτερη, από αρνητική για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021.

    Όπως εξηγεί ο Pearce, οι αναλυτές σταμάτησαν να μην είναι θετικοί καθώς «προς το παρόν εξακολουθούμε να βλέπουμε τους κινδύνους για ανάπτυξη να περιορίζονται, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες μας για την πραγματική αποτίμηση»

    Οι «φθηνές» ευρωπαϊκές μετοχές κάνουν πολλούς να βλέπουν μια ευκαιρία στις ευρωαγορές.

    «Η ευρωπαϊκή αγορά δεν ήταν σχεδόν ποτέ τόσο φθηνή σε σχέση με τις ΗΠΑ, απ’ όσο σήμερα», αναφέρει η Sutanya Chedda, αναλύτρια της UBS.

    H ίδια βλέπει τον Stoxx 600 να κλείνει στις 480 μονάδες με αρκετές διακυμάνσεις στο ενδιάμεσο.

    Οι οικονομολόγοι της UBS αναμένουν ασθενέστερη αλλά όχι στάσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.

    Η JP Morgan βλέπει ανάκαμψη

    Σε αυτή την κατηγορία αξίζει να προστεθεί και η θέση της JP Morgan, η οποία έχει προκαλέσει αρκετή έκπληξη καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου πρώτου εξαμήνου του 2022, με τη θετική της στάση για τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    «Αυτό είναι ίσως το τέλος της πτώσης των ομολόγων και των μετοχών», ανέφερε ο  αναλυτής της τράπεζας Nikolaos Panigirtzoglou, ο οποίος βασίζει την άποψή του στο γεγονός ότι τα επίπεδα ρευστού σε επενδυτές είναι υψηλότερα από ποτέ.

    Ειδικότερα, η τράπεζα υποστηρίζει ότι στους επενδυτές, τα επίπεδα κατοχής ρευστού  αγγίζουν το 40%, το υψηλότερο της δεκαετίας.

    «Με τόσο διαθέσιμο χρήμα, οι αγορές σίγουρα θα βρουν στήριξη τους επόμενους μήνες», συνέχισε.

    Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, όντως οι επενδυτές στην αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου έχουν ρευστό, καθώς ο πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ αλλά και η πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια έβαλε τέλος στο εύκολο χρήμα στη Wall Street και οδήγησε σε απώλειες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Δεν είναι όλοι αισιόδοξοι για τις ευρωαγορές

    Μέσα στον μήνα, ο Stoxx 600 έχει χάσει άλλο ένα 9%, με την Stephane Ekolo της TFS Derivatives να αναφέρει: «Δεν μπορούμε να οραματιστούμε καμία βελτίωση και πιστεύουμε ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα μεταφραστεί σε καταστροφή της ζήτησης», προειδοποιώντας:

    «Δεν είναι ευνοϊκό περιβάλλον για τις αγορές μετοχών».

    Επίσης, η στάση της Bridgewater του δισεκατομμυριούχου Ray Dalio, δεν είναι και τα καλύτερα νέα για τις ευρωαγορές, όταν μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας διπλασιάζει το σορτάρισμά της στα 10,5 δις δολάρια και προσθέτει ακόμα 10 εταιρείες σε αυτό το στοίχημα, με το σύνολο να φτάνεις τις 28 ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες στις οποίες σορτάρει η Bridgewater περιλαμβάνονται στον Euro Stoxx 50.

    Γι’ αυτό το λόγο και αρκετοί επενδυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί, παρά τις προτροπές για «ευκαιρίες», λόγω των φθηνών αποτιμήσεων των μετοχών.

    Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America τον Ιούνιο , οι ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι διχασμένοι σχετικά με τις πιθανές αποδόσεις των μετοχών.

    Το 32% αναμένει ανάκαμψη τουλάχιστον κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες και το 34% βλέπει περιθώρια για τη συνέχιση του sell-off.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έδωσαν… μεροκάματο παρά τον τζίρο των 53 εκατ. ευρώ

    Πράσινο φως από Επ. Κεφαλαιαγοράς για Ελλάκτωρ, Intralot και Dimand



    ΣΧΟΛΙΑ