• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο χρυσός και τα χρηματιστήρια της… Ζιμπάμπουε και του Ιράν στέκονται όρθια μπροστά στη καταστροφική πτώση των αγορών


    Μπορεί οι χρηματιστηριακές αγορές να συντρίβονται και να μετρούν απώλειες πάνω από 12 τρισ. δολάρια από την αρχή του έτους αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο τρεις επενδυτικές «σημαίες» κυματίζουν αγέρωχες.

    Πρόκειται για τις χρηματιστηριακές αγορές της… Ζιμπάμπουε, του Ιράν καθώς επίσης και την τιμή του χρυσού που εξακολουθούν να καταγράφουν κέρδη μέσα σε ένα εξοντωτικό περιβάλλον για τις υπεραξίες.

    Ενώ λοιπόν τα πάντα είναι στο βαθύ «κόκκινο» ο βιομηχανικός δείκτης της αγοράς της Ζιμπάμπουε καταγράφει κέρδη… 114,2% από την αρχή της χρονιάς, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ενισχύθηκε κατά 0,62%. Αν και η αφρικανική χώρα αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα και υπάρχει έλλειψη ψωμιού, εν τούτοις όλα αυτά για λόγους που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί δεν επηρεάζουν καθόλου την πορεία του τοπικού χρηματιστηρίου.

    Την ίδια στιγμή το χρηματιστήριο της Τεχεράνης καταγράφει κέρδη 56,8% από την αρχή της χρονιάς με τον δείκτη TEDPIX να υποχωρεί χθες μόλις κατά 1,08%. Κι όλα αυτά όταν στο Ιράν ο φονικός κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία.

    Στο γενικότερο περιβάλλον της κατακλυσμιαίας πτώσης των μετοχών, ισχυρές γραμμές άμυνας διατηρεί ο χρυσός. Η τιμή του οποίου αργά χθες το βράδυ είχε διαμορφωθεί στα 1675,9 δολάρια ανά ουγγιά ενισχυμένη κατά 10% από την αρχή του έτους. Την ίδια στιγμή και με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία η τιμή του «βασιλιά των μετάλλων» διαμορφωνόταν στα 1461,64 ευρώ ανά ουγγιά, έχοντας ενισχυθεί κατά περίπου 11% από το ξεκίνημα του 2020.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 5,8% σε σχέση με το δολάριο με συνέπεια οι Ευρωπαίοι κάτοχοι χρυσού να μην έχουν τις ίδιες αποδόσεις με εκείνες που εκφράζονται σε δολάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 24 Φεβρουαρίου ο χρυσός αποτιμημένος σε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είχε βρεθεί στο ιστορικό υψηλό των 1552,73 ευρώ. Την ίδια αυτή ημέρα ο χρυσός βρισκόταν στα 1682,9 δολάρια. Στοιχεία τα οποία πιστοποιούν ότι η ισοτιμία του ευρώ από τα 1,0838 δολάρια έχει ανέβει τώρα στα 1,1465 δολάρια.

    Δηλωτικό του συναλλαγματικού «μπρα-ντε-φερ» είναι και το γεγονός ότι η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποχωρήσει πλέον από τα επίπεδα των 425 ευρώ στα 400 ευρώ. Μέσα στην παραζάλη της μεγάλης βουτιάς που κατέγραψαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές όλου του πλανήτη το ελληνικό χρηματιστήριο κατέκτησε την αρνητική πρωτιά, υποχωρώντας κατά 13,39% με συνέπεια οι ποσοστιαίες απώλειες της αγοράς από την κορυφή της 24ης Ιανουαρίου να είναι πλέον στο εφιαλτικό 37,5%. Απώλειες που μεταφράζονται σε εξαΰλωση 20,4 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων.

    Δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα στη χθεσινή πτώση είχε η Αργεντινή η χρηματιστηριακή αγορά της οποίας βρέθηκε 12,17% πιο κάτω.  Ακολούθησε η Βραζιλία με απώλειες 11,75%, η Αίγυπτος η αγορά της οποίας βρέθηκε στο -11,6%, ενώ οι απώλειες για την ιταλική χρηματιστηριακή αγορά του Μιλάνου έφτασαν στο 11,17%. Tο χρηματιστήριο της Βουλγαρίας έχασε 10,25%.

    Η γενικευμένη πτώση για τις μετοχές κάλυψε όλες τις μεγάλες και τις μικρότερες αγορές του πλανήτη με την Αγγλία να υποχωρεί κατά 7,69%, τη Γερμανία να είναι στο -7,94% τη Γαλλία στο -8,39%, την Αυστρία στο -9%, την Κροατία στο -9,27% την Πορτογαλία στο -8,66%, την Ισπανία στο -7,96% ενώ το χρηματιστήριο του Ντουμπάι έχασε 8,29%, εκείνο της Σαουδικής Αραβίας στο -7,75% ενώ για τις αγορές του Κατάρ και της Ταϊλάνδης η πτώση έφτασε στο 9,45%.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το πόσο «αίμα» θα χαθεί ακόμα από τις αγορές και ειδικά από την Αμερικανική που αποτελεί το παγκόσμιο βαρόμετρο. Οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές καθώς πολύ μεριδιούχοι μεγάλων fund προχωρούν σε εξαγορές των θέσεών τους με συνέπεια τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε αναγκαστικές πωλήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζητούμενη ρευστότητα. Κάτι το οποίο έρχεται να λειτουργήσει σαν αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία στη ραγδαία καθοδική πορεία που καταγράφουν τα χρηματιστήρια. Μεταδίδοντας την  αίσθηση ότι η εξάπλωση του κορονοϊού είναι ικανή να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση με αχαρτογράφητες ακόμα τις συνέπειες.



    ΣΧΟΛΙΑ