• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Δεν υπάρχει σωτηρία… Στο 2018 γύρισε ο γενικός δείκτης, ιστορικά χαμηλά σε blue chips


    Τρεις μόνο μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τερμάτισαν τις συναλλαγές την Δευτέρα, ή πιο σωστά τη νέα «Μαύρη Δευτέρα» των αγορών, με απώλειες κάτω από 12%. Οι υπόλοιπες ολοκλήρωσαν με πτώση πάνω από 12%.

    Τιτάν και Ελλάκτωρ πλέον είναι τα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά και πλήθος μετοχών έχουν επιστρέψει σε πολυετή χαμηλά, όπως για παράδειγμα η ΕΧΑΕ. Ο δε γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,39%, στις 593,07 μονάδες, περιοχή την οποία έχει να δει η αγορά από τον Νοέμβριο του 2018.

    Είναι η τρίτη φορά στη δεκαετία που ο γενικός δείκτης έχει βρεθεί κάτω από τις 600 μονάδες – το 2016, τότε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το 2018 και τώρα με τον κορωναϊό και το βύθισμα της τιμής του πετρελαίου.

    H σφραγίδα της κατολίσθησης την Δευτέρα στο ταμπλό του Χ.Α. μπήκε με τη διακοπή των συναλλαγών στην Wall Street για 15 λεπτά. Ξεκίνησε με πτώση 7% και, μετά τη λήξη της παύσης των συναλλαγών, οι απώλειες περιορίστηκαν στο… 5%.

    Ίδια τραγική εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο γερμανικός Dax υποχωρούσε νωρίτερα λίγο πάνω από 7%, στις 10.743 μονάδες, 6,98% ο FTSE στο Λονδίνο στις 6.006 μονάδες, 7,21% η πτώση για τον CAC στο Παρίσι, στις 4.766 μονάδες και 7,39% η βουτιά για τον Eurostoxx, που έχασε και τις 3.000 μονάδες.

    Η επιδημία επηρέασε παράλληλα την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που πλέον τσίμπησε στο 1,85%, διευρύνοντας την απόσταση από το ιταλικό (χώρα η οποία μετράει 350 νεκρούς από τον ιό και με τη βόρεια Ιταλία να βρίσκεται όλη σε καραντίνα), που διαπραγματεύεται στο 1,36%…

    Είναι σημαντικό, πάντως, ότι έστω και για λίγο περιορίζονται οι αρχικές απώλειες στο πετρέλαιο, που πλέον υποχωρεί λίγο πάνω από 19%, στα 36 δολ. το βαρέλι, όταν νωρίς το πρωί γίνονταν πράξεις στα όρια των 30 δολαρίων. Κι όσοι νομίζουν ότι ο χρυσός αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο, δεν ισχύει για σήμερα, αφού το πολύτιμο μέταλλο και ασφαλές λιμάνι των επενδυτών υποχωρεί, έστω και οριακά, στα 1670 δολάρια ανά ουγγιά.

    Δεν υπάρχει σωτηρία, στο μεταξύ, ούτε στα κρυπτονομίσματα με τις απώλειές τους να ξεπερνούν το 11%.

    Πλέον, είναι εμφανές ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να έχουν κανένα ρίσκο και σε καμία αξία, γι’ αυτό πουλάνε τα πάντα και φροντίζουν να διατηρούν ρευστότητα. Τη χαριστική βολή δε, εκτός από τον κορωναϊό και τον πετρελαϊκό πόλεμο ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία, έδωσε η έκθεση της Moody’s, σύμφωνα με την οποία μειώνονται διεθνώς οι ρυθμοί ανάπτυξης. Εξέλιξη που αφορά σφόδρα τη χώρα μας, η οποία εδώ και 18 μήνες βρίσκεται εκτός μνημονίων και με μία φιλοεπενδυτική κυβέρνηση στο τιμόνι.

    Αν σε κάτι μπορούν να ελπίζουν οι αναλυτές είναι στο Euroworking Group (EWG) της επόμενης εβδομάδας να ανοίξει ο δρόμος για δημοσιονομική χαλάρωση σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα και ταυτόχρονα, σε ό,τι μας αφορά, να επισπευσθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

    Η βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο ανήλθε σε 16,7% την Δευτέρα, με την πτώση στην Alpha να ξεπερνάει το 15,5%, στο 0,90 ευρώ (!), 20,34% υποχώρησε η ΕΤΕ, στο 1,42 ευρώ, 15,15% η Eurobank, στα 0,44 ευρώ και 18,8% η μετοχή της Πειραιώς, στα 1,44 ευρώ.

    Βουτιά πάνω από 22% για την Aegean Airlines, καθώς έγινε γνωστό ότι ακυρώνεται κάθε πτήση από και προς την Β. Ιταλία σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, με την μετοχή πλέον στα 4,32 ευρώ. Βουτιά 19,6% για την Βιοχάλκο, στα όρια των 2 ευρώ, πάνω από 26% η βουτιά για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, πάνω από 24% η βουτιά για την ΔΕΗ, στα 2 ευρώ, παρά το deal με την RWE, πάνω από 19% η Ελλάκτωρ, στα 0,65 ευρώ, άνω του 17,6% η βουτιά για τα ΕΛΠΕ, με το πρόγραμμα της περαιτέρω μετοχοποίησης να αναβάλλεται οριστικά για το διηνεκές…

    Από εκεί και πέρα πάνω από 16% η βουτιά για την Μότορ Όιλ, στα 12,16 ευρώ, πάνω από 17% η πτώση για τον Μυτιληναίο, πάνω από 10% για τον ΟΠΑΠ και πάνω από 14% η βουτιά για την Τέρνα Ενεργειακή.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 117 υποχώρησαν, έναντι μόλις 5 ανοδικών…



    ΣΧΟΛΙΑ