• ΑΓΟΡΕΣ

    Το απότομο «γύρισμα» του Χρηματιστηρίου και τι βλέπει η αγορά για τη συνέχεια

    Wall Street


    Κι αν το Χ.Α. αποτελούσε τον πρωταγωνιστή από την αρχή της χρονιάς με αποδόσεις που ξεπέρασαν σωρευτικά στο 9μηνο το 42%, το τελευταίο 2μηνο εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή.

    Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley καταγράφει απώλειες το ίδιο διάστημα της τάξης του 5%-6%, όταν οι απώλειες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. ξεπερνούν το 10%.

    Υπενθυμίζεται ότι η αγορά έκανε υψηλό έτους στις 31 Ιουλίου, με κλείσιμο στις 899 μονάδες. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά ξεκίνησε η ταλαιπωρία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνα, η εγχώρια κεφαλαιαγορά λειτουργεί πλέον ως αναδυόμενη. Τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές έχουν καταγράψει υψηλές αποδόσεις στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο, οπότε, όπως εξηγεί ο χρηματιστής, για πολλά από αυτά υπάρχει ακόμα περιθώριο ρευστοποιήσεων. Εν πολλοίς εξηγείται και η ένταση στις ρευστοποιήσεις με τον τζίρο να γράφει το τελευταίο διήμερο 80 και 90 εκατ. ευρώ.

    Αφορμή, βεβαίως, αποτελούν οι διεθνείς εξελίξεις, όπως η ένταση του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Ευρώπη (χθες ανακοινώθηκαν δασμοί και σε αγροτικά προϊόντα) και την Κίνα με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται ωστόσο και τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητεί από τους Κινέζους στοιχεία για τον υιό Μπάιντεν για τυχόν δράση του στη χώρα του «κόκκινου δράκου».

    Και όχι μόνο… Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Γερμανίας για την ανάπτυξη φέτος στο 0,5% καταδεικνύει το πρόβλημα και εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη.

    Πλην όμως, η Citigroup σε χθεσινή της έκθεση προβλέπει ότι το πάρτι στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί!

    Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι ισχυρή είναι η στήριξη της αγοράς στην περιοχή των 800 μονάδων πια, από τη στιγμή που έπεσε και το οχυρό των 830.

    Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον έτσι όπως εξελίσσεται δεν ευνοεί το ρίσκο, το αντίθετο μάλιστα, την διακράτηση ρευστότητας ενόψει των νέων ομολογιακών εκδόσεων και των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου, όπως της Lamda ή τις μετοχοποιήσεις, όπως των ΕΛΠΕ, που ακούγεται ότι θα γίνουν με discount.



    ΣΧΟΛΙΑ