• ΑΓΟΡΕΣ

    Στα «κόκκινα» το ΧΑ ένεκα των τραπεζών. Μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ο Prem Watsa

    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ο δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες. Η συνεχόμενη προσπάθεια του  να «αποκρούσει» τις τραπεζικές πιέσεις και να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα με trading εντός στενού εύρους, ήταν ιδιαιτέρως αισθητή. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 776 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 780 και 772 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ , μεγάλος ευνοημένος ήταν ο Prem Watsa της Fairfax (Eurobank κλπ) o οποίος είδε σήμερα το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του Fund που διοικεί να κερδίζει 8 εκατ. ευρώ.

    Τονίζεται ο Prem Watsa βρίσκεται στην Αθήνα και συναντάται με κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων που είναι βασικός μέτοχος (Eurobank , Εurolife κλπ) .

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,19%, στις 2.064 μονάδες, ενώ στο -2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 995 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 968 μονάδες.

    Ήπιες διακυμάνσεις είχε η σημερινή συνεδρίαση, με το ΧΑ να διατηρεί χαμηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, δείχνοντας ξεκάθαρα τη στάση αναμονής που τηρεί. Και αυτό γιατί το τοπίο, αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την προσδοκώμενη επίλυση του ζητήματος έως τις 15 Ιουνίου, είναι ολοένα και πιο θολό.

    Θετικό σημάδι της συνεδρίασης αποτελεί η εμπιστοσύνη που δείχνει η αγορά σε αρκετούς τίτλους της πραγματικής οικονομίας, οι οποίοι έχουν οδηγήσει στη διατήρηση των επιπέδων εν μέσω ήπιας διόρθωσης κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,993% με άνοδο 1% από τα χθεσινά επίπεδα και κοντά στα υψηλά ενός μηνός, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του 2ετούς και στο 5,928% με άνοδο 3,423% από χθες, πλησιάζοντας το yield του 10ετούς. Καίριας σημασίας είναι το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν διαγράψει όλο το ράλι που είχε φέρει η τεχνική συμφωνία στις 2 Μαΐου.

    Στο ταμπλό τώρα, αν και το θετικό πρόσημο κυριάρχησε, το -4 % της Πειραιώς, καθώς και το -2% των Alpha Bank και Εθνικής , «έπαιξαν» σημαντικό ρόλο για το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Επίσης, η ΕΧΑΕ έκλεισε με απώλειες 1,30%, με τις ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo να κλείνουν με απώλειες μικρότερες του 1%.

    Στον αντίποδα, Μυτιληναίος, Eurobank, Grivalia, ΜΕΤΚΑ και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ ανώτερη του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Σαράντης, Βιοχαλκο, Folli Follie, Aegean και ΕΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάνκερ από το Ντουμπάι για την Avin International

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ