• ΑΓΟΡΕΣ

    «Εκτοξεύτηκε» πάνω από τις 850 μονάδες το ΧΑ


    Για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) «έριξε» , μετά τον Δεκέμβριο του 2014, το φράγμα των 853 μονάδων, αφήνοντας πίσω του τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες που κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 854 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 845 και 854 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,45%, στις 2.218,80 μονάδες, ενώ στο +0,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.156,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,32% στις 1.134,23 μονάδες.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο CEO της Fairfax (Eurobank κλπ), Prem Watsa, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του Fund που διοικεί να κερδίζει 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, ήταν ο Mr Jumbo, Aπόστολος Βακάκης, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να χάνει 7,6 εκατ. ευρώ.

    Από «σαράντα κύματα» πέρασε το ΧΑ σήμερα, αλλά εν τέλει τα κατάφερε χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει, ούτως ώστε να επιτύχει το κλείσιμο πάνω από τις 850 μονάδες. Έτσι, με την βοήθεια ενός άτυπου rotation από τους δεικτοβαρείς τίτλους, συγκέντρωσε τις δυνάμεις που απαιτούνταν για να διασπάσει ανοδικά το δύσκολο αυτό επίπεδο.

    Με τα νέα δεδομένα λοιπόν αναμένεται το εάν η διάσπαση θα αποδειχθεί αποφασιστική, με το ΧΑ να χρειάζεται να παραμείνει πάνω από τις 850 μονάδες, για να επιβεβαιώσει τη δυναμική του. Το σενάριο αυτό ωστόσο θα καταστεί σχεδόν ανέφικτο, εάν τελικά δεν πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας στις αγορές για δανεισμό, μια εξέλιξη που έχει αναχθεί στον καταλύτη των ημερών.

    Στο ταμπλό τώρα

    Η Eurobank σήμερα ανέτρεψε την κατάσταση, αφήνοντας στο παρελθόν τις χθεσινές απώλειες με το σημερινό +4%, με την Πειραιώς να κάνει το τέταρτο στη σειρά ανοδικό σερί (προηγήθηκαν 3x+~4%), κλείνοντας με κέρδη 3%. Άνω του 2% και τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ, με τις Folli Follie, Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΛΠ, Σαράντη και Εθνική να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Attica Bank, Grivalia, Φουρλής, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει τις συναλλαγές χωρίς μεταβολή, αν και ενδοσυνεδριακά πιέστηκε αρκετά. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ Jumbo και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 1% και 2% αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Play: Με επιτυχία το IPO στην Πολωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ