• ΑΓΟΡΕΣ

    Η διορθωτική στάση του ΧΑ βελτίωσε την ρευστότητα της αγοράς


    Σε διορθωτική στάση και με ήπιες απώλειες, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με την ρευστότητα της αγοράς να βελτιώνεται. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 837 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 836 και 845 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,79%, στις 2.169,84 μονάδες, ενώ στο +0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.068,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,93% στις 1.062,11 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,66%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,10%.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο Γιώργος Αποστολόπουλος, o πρόεδρος του ομίλου «Ιατρικού Αθηνών», ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, ήταν ο Ευάγγελος Στασινόπουλος, μεγαλομέτοχος της Βιοχάλκο, καθώς οι μετοχές του κατέγραψαν απώλειες 8,8 εκατ. ευρώ.

    Πληθώρα εξελίξεων καταγράφεται μέχρι στιγμής από την έναρξη του β’ εξαμήνου. Οι εξελίξεις αυτές συνήθως μοιάζουν ευοίωνες: Η μείωση του ELA κατά 2 δισ. ευρώ, η συρρίκνωση των επιτοκίων των εξάμηνων εντόκων μετά από 28 μήνες στασιμότητας, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά 5ετίας και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών στις τελευταίες μηνιαίες μετρήσεις διατήρησαν την ανοδική πορεία του ΧΑ και σε συνδυασμό με εταιρικές ειδήσεις που είχαν αντίκρισμα σε οικονομικά μεγέθη (κάλυψη ομολογιακού Μυτιληναίου, αποτελέσματα Ελλάκτωρ κλπ) ή με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ έως το 2018 κράτησαν τους επενδυτές σε εγρήγορση.

    «Παγιωμένος» παρέμεινε για ακόμη μια φορά αυτή την εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος, αδυνατώντας να ακολουθήσει την τάση παρά την εκ νέου υποχώρηση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις που να αφορούν περισσότερο την διαχείριση των NPLs.

    Στο ταμπλό τώρα, πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, οι Motor Oil, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Φουρλής και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Folli Follie, Eurobank και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Aegean, Εθνική, Τιτάν και ΟΠΑΠ.

    Στον αντίποδα, θετικό το κλίμα σήμερα για την Grivalia, η οποία κατέγραψε κέρδη 2%, με την Αττικής, η οποία επέστρεψε στο «ισχυρό μπλοκ» να κλείνει την πρώτη ημέρα της με άνοδο 1,65%. Στο +1% και η Λάμδα, με τον ΑΔΜΗΕ να μένει στο +0,44%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αlpha Bank: Ανάγκη για ποιοτικές θέσεις απασχόλησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερέ: Η συμφωνία στο Eurogroup θα σταθεροποιήσει την οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ