• ΑΓΟΡΕΣ

    Χωρίς πανηγυρισμούς το ΧΑ, με πτώση 0,71% – Μεγάλος ηττημένος ο Mr Jumbo

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Η πολλά υποσχόμενη έξοδος στις αγορές έγινε πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), να απολαμβάνει -ακόμη τουλάχιστον- τους καρπούς της. Αντιθέτως, απόρροια αυτής ήταν η χθεσινή χλιαρή αντίδραση στο Χ.Α, ενώ το άνοιγμα των προσφορών σήμερα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 16:00, οδήγησε τον Γ.Δ στο -0,71% και τον τζίρο σε πολύ μέτρια επίπεδα. Από τις τράπεζες, κόντρα σε όλη αυτή την κατάσταση πήγε μόνο η ΕΤΕ, ενώ από τον 25αρη ανοδικά κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, Grivalia και Coca Cola. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο Ευάγγελος Στασινόπουλος, ο οποίος είδε τις μετοχές του να κερδίζουν 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως μεγάλος ηττημένος ήταν ο Mr Jumbo, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να χάνει 10,8 εκατ. ευρώ.

    Πριν από λίγες μέρες τουλάχιστον, η σημερινή συνεδρίαση θα χαρακτηριζόταν ως καταλύτης, λόγω της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από το 2014 και μάλιστα με ικανοποιητική ζήτηση (αν και ασύγκριτη σε σχέση με αυτήν του 2014 όπου το 5ετές έχει λάβει προσφορές ύψους 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές), παρά ταύτα ο Γενικός Δείκτης δείχνει αδυναμία να κινηθεί προς τις 850 μονάδες.

    Σε αντίθεση με το Χ.Α, αξίζει να σημειωθεί πως θετική είναι η αντίδραση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2010, ενώ η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται στο 3,286% κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,21% που άγγιξε χθες.

    Στο ταμπλό, ο Γ.Δ έκλεισε 0,71% χαμηλότερα στις 843 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 73 εκατ. ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τόσο η μεγάλη όσο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE 25 να κλείνει με απώλειες 0,54% στις 2188,15 μονάδες, ενώ στο -0,33% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης στις 1126,05 μονάδες.

    Στον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank υποχώρησε 0,44%, η Πειραιώς σημειώσει πτώση 1,5%  και η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη. Εξαίρεση στον κανόνα στάθηκε η Εθνική Τράπεζα η οποία κατάφερε να κλείσει στο +0,54%.

    Στα υπόλοιπα blue chips ήταν πτωτική, με μοναδικές εξαιρέσεις τα κέρδη σε Βιοχάλκο (+2,01%), Grivalia (+0,22%) και Coca Cola (+0,16%). Κατά τα άλλα, στα κόκκινα «βάφτηκε» ο 25άρης με τις μεγαλύτερες πιέσεις να σημειώνονται σε ΔΕΗ (-4,64%), Ελλάκτωρ (-2,89%), Jumbo (-2,04%), Attica Bank (-2,61%) και Fourlis (-2,25%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Saxo Bank: Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CNBC: Η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στις αγορές αλλά βρίσκεται ακόμη στα χέρια των διεθνών πιστωτών της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα κόντρα στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες



    ΣΧΟΛΙΑ