• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές ομόλογο με ώθηση την άρση των capital controls

    • NewsRoom
    κέρματα του ευρώ


    Σε νέο ιστορικό χαμηλό στέλνει τα ελληνικά ομόλογα η ταχύτερη του αναμενόμενου άρση των capital controls με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης με την απόδοση στο ιστορικό χαμηλό του 1,89% στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης.

    Τα ελληνικά ομόλογα επιδίδονται σήμερα σε ράλι καθώς η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls έχει γεννήσει προσδοκίες για έκτακτες αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις από τους μεγάλους οίκους.

    Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κάνει βουτιά στο 1,83% καταγράφοντας πτώση 12 μονάδων βάσης ή 6,45% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

    Μόνο τον τελευταίο μήνα η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου του 2018 κινείται κατά 220 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

    Ισχυρό ράλι καταγράφει και το 5ετές ομόλογο με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,092% με πτώση 7% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο 1,536% διαμορφώνεται η απόδοση του νέου 7ετούς.

    Μεγάλη πτώση καταγράφει σήμερα και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

    Η απόδοση για το 10ετές ιταλικό ομόλογο αναφοράς μειώθηκε 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 1,24% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, τροφοδοτώντας ένα ράλι σε όλα τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης. Οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών του πυρήνα της Ευρώπης σταθεροποιήθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να παραμένει στο -0,68%, κοντά στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του -0,73% που σημειώθηκε νωρίτερα τον Αύγουστο.

    Το κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα φάνηκαν χθες να είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία για τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα υπονόησε ότι έχει εγκαταλείψει το βέτο του σε μία νέα πρωθυπουργική θητεία του Τζουζέπε Κόντε. Ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε στα Πέντε Αστέρια την ευκαιρία να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές με τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα, δίνοντας προθεσμία έως την Τετάρτη.

    Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις έχουν αυξήσει φέτος την ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης για τα καλά σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη λήψη μέτρων από την κεντρική τράπεζα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις αγορές χρήματος να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά περίπου 13 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ