• Τράπεζες

    Επιστροφή στην κανονικότητα – Επιτέλους τέλος τα capital controls

    • NewsRoom
    mitsotakis μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Επιτέλους τέλος για τα capital controls που είχαν επιβληθεί στα τέλη Ιουνίου του 2015, με στόχο την συγκράτηση της μεγάλης εκροής καταθέσεων που είχε παρατηρηθεί εκείνες τις ημέρες. Η απόφαση είχε ληφθεί κάτω από την βαριά σκιά της «περήφανης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης Τσίπρα και επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία είχε οδηγήσει την χώρα στα πρόθυρα του Grexit.

    Όπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός στην Βουλή, στο πλαίσιο της δέσμης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που υλοποιούνται νωρίτερα, ανακοινώνει την προγραμματική δέσμευση για πλήρη άρση των capital controls. «Σε συνεργασία με την ΤτΕ αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» είπε ο πρωθυπουργός.

    «Κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες καταργούνται πλήρως τα capital controls» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την χώρα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό, τα capital controls αίρονται πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η πλήρης άρση τους σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς έχει αποκατασταθεί πλήρως η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

    Της σημερινής ανακοίνωσης του πρωθυπουργού προηγήθηκε η συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.ά.). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε από τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο.

    Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που ισχύουν έως σήμερα είναι οι εξής:

    *Μετρητά έως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash- to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

    *Εξαγωγή κεφαλαίων:

    •Έως 4.000 ευρώ/δίμηνο

    •Εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

    Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    •προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

    •μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

    Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

    *Μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών. Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    •προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

    •μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

    Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

    *Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

    *Πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού. Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

    *Ανάληψη έως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα

    *Δεν επιτρέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

    •Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

    •Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

    •Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.

    •Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

    •Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

    •Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

    •Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    •Αγορές υπηρεσιών εστίασης.



    ΣΧΟΛΙΑ