• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέο γύρο sell-off για την τουρκική λίρα «βλέπει» η Citigroup

    • NewsRoom


    Περαιτέρω πτώση στην τουρκική λίρα βλέπει η Citigroup, καθώς σε νέα έκθεσή της επισημαίνει ότι, παρά τις ισχυρές απώλειες που έχει υποστεί το νόμισμα, οι κίνδυνοι για έναν νέο γύρο sell-off είναι υψηλοί.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό και γρήγορη εξάντληση της προσφοράς ξένου συναλλάγματος είναι υψηλοί, εν μέρει λόγω των ακριβότερων εισαγωγών και της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας να πουλά δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

    Όπως εξηγεί η Citi, είναι πιθανό η τουρκική λίρα να αντιμετωπίσει περαιτέρω απώλειες λόγω: 1) της εκτιμώμενης ανοδικής έκπληξης στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού και 2) της ανισορροπίας στην εγχώρια προσφορά δολαρίων ΗΠΑ τον μήνα Ιούνιο (λόγω της σημαντικής αύξησης των πληρωμών υποχρεώσεων συναλλάγματος).

    Συνεπώς, η αμερικανική τράπεζα προχωρά σε αύξηση κατά 100% των long θέσεων στο δολάριο, έναντι της τουρκικής λίρας στο χαρτοφυλάκιό της, και στο 2% από 1% πριν.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, ωθώντας την τουρκική λίρα σε ένα νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου.

    Παράλληλα άσκησε πίεση στον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζάς της χώρας, για χαλάρωση της πολιτικής της παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

    Ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT: «Μίλησα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τον Ιούλιο, Αύγουστο τα επιτόκια να υποχωρούν».

    Αυτή την ώρα το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στις 8,714 λίρες ανά δολάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε νέο ιστορικό χαμηλό οδήγησε την τουρκική λίρα ο Ερντογάν

    Στα κρυπτονομίσματα στρέφονται οι Τούρκοι μετά τη νέα βουτιά της λίρας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ