• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε νέο ιστορικό χαμηλό οδήγησε την τουρκική λίρα ο Ερντογάν

    • Bloomberg
    Ερντογάν Τουρκία

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, ωθώντας την τουρκική λίρα σε ένα νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου.

    Παράλληλα άσκησε πίεση στον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζάς της χώρας, για χαλάρωση της πολιτικής της παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

    Ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT: «Μίλησα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τον Ιούλιο, Αύγουστο τα επιτόκια να υποχωρούν».

    H τουρκική λίρα υποχώρησε νωρίτερα κατά 3%, ξεπερνώντας τις 8,8 λίρες ανά δολάριο, μετά τα σχόλια του Ερντογάν, ο οποίος έχει την ανορθόδοξη πεποίθηση ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο.

    Το νόμισμα της Τουρκίας χάνει τώρα ποσοστό 1% και διαπραγματεύεται στις 8,62 λίρες ανά δολάριο. Καταγράφει την χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών φέτος, έχοντας χάσει πάνω από 16% έναντι του δολαρίου από τότε που ο Ερντογάν απέλυσε για πρώτη φορά τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, τον προκάτοχο του Σαχάπ Καβτζιόγλου.

    Lira plumbs new low against the dollar at midnight in Istanbul

    Η μείωση των επιτοκίων θα περιορίσει το κόστος των παραγωγών και τελικά θα οδηγήσει σε πιο αργές αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, δήλωσε ο Ερντογάν.

    «Αν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και το κόστος, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, διότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν πληθωρισμό κόστους», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Ωστόσο, o πληθωρισμός υπερβαίνει κατά τρεις φορές τον επίσημο στόχο του 5% καθιστώντας αδύνατο για τον Καβτζιόγλου, τον τρίτο κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, να ξεκινήσει έναν ακόμη κύκλο χαλάρωσης. Οι πρόωρες μειώσεις επιτοκίων στο παρελθόν οδήγησαν σε ασθενέστερη λίρα, η οποία τελικά ώθησε τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα, αναγκάζοντας τη νομισματική αρχή να αναιρέσει τις μειώσεις επιτοκίων με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ο πληθωρισμός σημείωσε ετήσια αύξηση 17,3% τον Μάιο, από 17,1% τον προηγούμενο μήνα,  με βάση την μέση εκτίμηση έρευνας που πραγματοποίησε το Bloomberg σε 25 αναλυτές.

    Υπό τον νέο κυβερνήτη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο για δεύτερη συνάντηση, τον περασμένο μήνα, αφού προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του τον Απρίλιο. Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του οικονομολόγου της Barclays, Ercan Erguzel, αμφισβήτησαν την πρόβλεψη του Καβτζιόγλου, λέγοντας ότι η άνοδος τον Απρίλιο «πιθανότατα δεν είναι κορυφή».

    «Η αρνητική αντίδραση της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει την αποδοκιμασία της αγοράς σε μία ενδεχόμενη τέτοια κίνηση, σε μια εποχή συνεχώς υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Mitul Kotecha, επικεφαλής ανάλυσης για την Ασία και την Ευρώπη, στην TD Securities στη Σιγκαπούρη.

    Διαβάστε ακόμα:

    Σε χαμηλό ρεκόρ η τουρκική λίρα

    Στα κρυπτονομίσματα στρέφονται οι Τούρκοι μετά τη νέα βουτιά της λίρας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ