• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα πτώση στη Wall Street για τους βασικούς δείκτες – Εβδομαδιαία βουτιά 3,45% για τον Dow Jones

    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή με τις μετοχές να επηρεάζονται αρνητικά από την άνοδο του δολαρίου λόγω των ανακοινώσεων για τις προθέσεις της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones  έκλεισε την Παρασκευή στις  33.290,08 μονάδες  με απώλειες -1,58%, ο S&P 500 στις 4.166,45 μονάδες με πτώση  -1,31% ενώ ο Nasdaq στις 14.030,38 μονάδες με απώλειες 0,92%.

    Η αγορά, μέχρι την ανακοίνωση της FED την περασμένη Τετάρτη, ανέμενε πως η αύξηση των βασικών επιτοκίων θα συνέβαινε μέσα στο 2024. Ωστόσο η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού, παρά την απογοητευτική πορεία της απασχόλησης, οδήγησε τους αξιωματούχους της FED να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την αναπροσαρμογή του προγραμματισμού τους.

    Το κλίμα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο η δήλωση του επικεφαλής της FED St. Louis, James Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC δήλωσε πως αναμένει μια αρχική αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022, λόγω της ταχύτερης αύξησης του πληθωρισμού.

    Σε αυτό το κλίμα το δολάριο ενισχύεται σε υψηλά δύο μηνών, ενώ ο δείκτης ICE US Dollar Index, ο οποίος συγκρίνει το δολάριο με τα έξι σημαντικότερα κύρια αντίπαλα νομίσματα, σημειώνει άνοδο 0,4%. Ο δείκτης πηγαίνει σε εβδομαδιαία άνοδο κοντά στο 2% η οποία θα είναι ισχυρότερη άνοδος από τον Σεπτέμβρη.

    Η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο επίπεδο του 1,44%, καθώς η FED δεν προβλέπει να προχωρήσει σύντομα σε αλλαγές στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων/μήνα.

    Οι σημερινές απώλειες οδήγησαν τους βασικούς δείκτες στο να κλείσουν την εβδομάδα στο κόκκινο, με τον Dow Jones να σημειώνει συνολικές απώλειες -3,45%, τον S&P 500 -1,91% και τον Nasdaq -0,28%.



    ΣΧΟΛΙΑ