• ΑΓΟΡΕΣ

    Mytilineos: Σε νέα ρεκόρ θα κινηθεί το 2024 – Αισιοδοξία στις τάξεις των αναλυτών

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    H Mytilineos κατάφερε να ξεπεράσει το «απαιτητικό» consensus που είχε η ίδια δημιουργήσει για το 2023. Μετά το conference call, οι αναλυτές φαίνονται όμως ακόμη πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, καθότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εκπλήσσει θετικά τους επενδυτές.

    Η Morgan Stanley διατηρεί την τιμή στόχο στα 45 ευρώ και τη σύσταση overweight και εκτιμά ότι οι κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη θα είναι: η αγορά λιανικής στην ενέργεια, η θερμική παραγωγή με τη νέα μονάδα που θα φτάσει σε πλήρη λειτουργία το 2024, η προμήθεια στο φυσικό αέριο, τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων που σχετίζονται με το δίκτυο τα οποία προσφέρουν μια ολοένα και πιο ελκυστική ευκαιρία και ο τομέας των μετάλλων που προσφέρουν σταθερά αποτελέσματα λόγω της κάθετης ολοκλήρωσης.

    Η εταιρεία τόνισε ότι διαθέτει άφθονη ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η οποία αποτελείται από 0,9 δισ. ευρώ μετρητά και 1,6 δισ. ευρώ δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές και ο όμιλος απέχει μία βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα στις S&P και Fitch, ενώ τα ομόλογά της ήδη διαπραγματεύονται σε αντιστοιχία με ομόλογα με αξιολόγηση IG.

    Η αμερικανική τράπεζα Citi εκτιμά ότι η διαχρονική αύξηση στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το βασικό παράγοντα για τη διατήρηση των επιδόσεων της Mytilineos. Η σύσταση για τη μετοχή είναι αγορά (buy) με τιμή στόχο τα 46 ευρώ ανά μετοχή και στο θετικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, η τιμή στόχος φτάνει τα 53,3 ευρώ.

    Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διατηρεί μια ισχυρή ανάπτυξη, με την εγκατεστημένη δυναμικότητα να υπερβαίνει τις προσδοκίες της Citi.

    H εμπορία του φυσικού αερίου φαίνεται να έχει αποφέρει ισχυρά κέρδη παρά τη μεταβλητότητα στις τιμές του και βλέπει ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιθανότατα θα διατηρήσει την ανοδική πορεία το 2024, αν και με πιο ήπιο ρυθμό λόγω της υψηλότερης βάσης.

    «Βλέπουμε τα αποτελέσματα ως μια επανάληψη του επιχειρηματικού μοντέλου της Mytilineos, με σταθερή παραγωγή μετρητών από τις μεταλλικές και θερμικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η καλύτερη από την αναμενόμενη εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο ρυθμός εκτέλεσης έργων αποτελούν βασικό καταλύτη για την αναβάθμιση των κερδών, ενώ η λιανική προμήθεια ενέργειας και η εμπορία φυσικού αερίου συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες μας για την εξομάλυνση της κερδοφορίας», υπογραμμίζει ο Krishan Agarwal της Citi.

    H Eurobank Equities, μετά την επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου στα ΕBITDA και την αύξηση της κερδοφορίας σε επίπεδο ρεκόρ, εκτιμά ότι η Mytilineos είναι έτοιμη να επιτύχει νέους υψηλότερους στόχους. «Έχουμε αυξήσει τα EBITDA του 2024 – 2025 κατά 1%, αναμένοντας αύξηση +12%/10%.

    Ενσωματώνοντας τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις μας, οι οποίες αντανακλούν αναβαθμίσεις, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την ενέργεια, αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 45,2 ευρώ από 40,3 ευρώ πριν.

    Η τιμή στόχος τοποθετεί τη μετοχή στις 7,4 φορές σε όρους αποτίμησης σε δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή σε ένα μικρό discount έναντι της μικτής ομάδας ομοειδών. «Επαναλαμβάνουμε τη μετοχή ως μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελλάδα και αναμένουμε να κινηθεί υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων με την άνοδο των ΑΠΕ», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    H Optima Bank εκτιμά για τη Mytilineos ότι η δραστηριότητα των ΑΠΕ θα συνεχίσει να εκπλήσσει και τη συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της για τη φετινή χρονιά. Η τιμή στόχος είναι τα 47 ευρώ ανά μετοχή (από 45,90 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως), που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 21,3% και επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς (buy).

    «Μετά από ένα εκπληκτικά ισχυρό 2022 και ένα ισχυρότερο 2023 και αξιοποιώντας τις ενεργειακές τάσεις, τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μεταβατική χρήση του φυσικού αερίου, τα αυξημένα μερίδια αγοράς στην εγχώρια προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, τις συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων, την ανοδική πορεία από τη ζήτηση της ΕΕ για γάλλιο και τις αποδεδειγμένα άριστες διαχειριστικές ικανότητες, ο Όμιλος εμφανίζεται ικανός, όχι μόνο να διατηρήσει την πρόσφατα αναβαθμισμένη κερδοφορία, αλλά και να την οδηγήσει περαιτέρω σε νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα στο ορατό μέλλον», προβλέπει η τράπεζα.

    H Euroxx Χρηματιστηριακή παραμένει με σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 48 ευρώ. «Η ισχυρή υπεραπόδοση, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, των τιμών στο LME και της πρόσφατης μεταβλητότητας στον τομέα των ΑΠΕ, επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η Mytilineos έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, ικανό να εντοπίζει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη ανεξάρτητα από τάσεις της αγοράς. Με βάση τους αριθμούς μας, η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη Ρ/Ε στις 7,6 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 6,3 φορές το 2024. Το μέρισμα από τη χρήση του 2023 θα είναι 1,50 ευρώ ανά μετοχή με μερισματική απόδοση 4%.

    «Για το τρέχον έτος, επαναλαμβάνουμε την πρόβλεψή μας για EBITDA ύψους 1.176 εκατ. ευρώ, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προμήθεια της M ΑΠΕ και της M Integrated, με τα μέταλλα να αποτελούν το 20% των EBITDA. Οι παραδοχές για τις επενδύσεις για το έτος είναι στα 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% είναι επενδύσεις ανάπτυξης για τις Μ ΑΠΕ», καταλήγει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Τέλος, η εγχώρια χρηματιστηριακή Pantelakis Securities παραμένει με σύσταση overweight και 41 ευρώ τιμή στόχο, αλλά υπογραμμίζει ότι θα αυξήσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη και την τιμή-στόχο, μετά τα αποτελέσματα. Η ίδια αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Mytilineos ‘ανοίγουν τον δρόμο’ για αυξήσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών και επισημαίνει ότι τα κέρδη του 2023 ξεπέρασαν το στόχο, χάρη στις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας.

    «Τα αποτελέσματα του 2023 εδραιώνουν περαιτέρω την πεποίθησή μας για ουσιαστική βελτίωση των κερδών του ομίλου από το 2023 και μετά. Κατά την άποψή μας, η Mytilineos είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει κέρδη ελαφρώς άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ελαφρώς τις προβλέψεις μας, χάρη σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση του εμβληματικού τομέα ενέργειας.

    Η διοίκηση ανακοίνωσε μέρισμα ύψους €1,50 έναντι €1,24 πέρυσι, το οποίο συνεπάγεται απόδοση 3,8%. Επιπλέον, παρά το ρεκόρ υψηλών κεφαλαιουχικών δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, υψηλότερων κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση, ο καθαρός δανεισμός (παρέμεινε υπό έλεγχο, ανερχόμενος σε 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου) και ισοδυναμεί με έναν ‘άνετο’ δείκτη 1,5 φορά τα EBITDA», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx για Mytilineos: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις – Τιμή στόχος τα €48 και μερισματική απόδοση 4%

    Citi & Pantelakis Securities για Mytilineos: Έρχονται αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών

    Morgan Stanley για Mytilineos: Οι προοπτικές για φέτος και το σενάριο του dual listing



    ΣΧΟΛΙΑ