• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Γιατί η τεχνική εικόνα του S&P 500 δείχνει βραχυπρόθεσμο ράλι

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    O Michael Wilson, Equity Strategist της Μorgan Stanley, εξηγεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, έλαβαν τακτικά ανοδική προσέγγιση στις αμερικανικές μετοχές. Ο στρατηγικός αναλυτής προτρέπει τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν το ράλι με πιθανό στόχο τις 4.000-4.150 μονάδες στον δείκτη S&P 500 αλλά με «σφιχτό» stop loss στις 3.700 μονάδες.

    «Μπορεί κάποιοι επενδυτές να αισθάνθηκαν ότι η αλλαγή στάσης ήρθε ξαφνικά, δεδομένης της καθιερωμένης πτωτικής μας άποψης για τα θεμελιώδη μεγέθη. Για να είμαστε σαφείς, αυτή η αλλαγή έχει τακτικό χαρακτήρα και βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τεχνικά στοιχεία και όχι στα θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία παραμένουν μη υποστηρικτικά για πολλές τιμές μετοχών και τον δείκτη S&P 500», εξηγεί ο Wilson.

    «Η τεχνική εικόνα έγινε πιο υποστηρικτική, κατά την άποψή μας, μετά την ιστορική αντιστροφή πριν από δύο εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο S&P 500 υποχώρησε και σταμάτησε ακριβώς στον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών στοιχείων είναι πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσουμε, εξ ου και η τακτική/τεχνική μας πρόσκληση για ράλι», εξηγεί ο αναλυτής της Morgan Stanley.

    «Από θεμελιώδη άποψη, υπάρχουν επίσης κάποιοι υποστηρικτικοί παράγοντες: Πρώτον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έρχεται προς τα κάτω και βρίσκεται στο 8,2% σε ετήσια βάση, σε υψηλό 40 ετών και οριακά κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο.

    Ωστόσο, η προσφορά χρήματος αυξάνεται τώρα με ρυθμό μόλις 2,5% και πέφτει γρήγορα. Δεδομένης της ιδιότητας της προσφοράς χρήματος Μ2 (σ.σ. μέτρο απεικόνισης της ποσότητας χρήματος που κυκλοφορεί σε μια οικονομία μια δεδομένη χρονική στιγμή) στον πληθωρισμό, υπάρχουν οι συνθήκες για μια απότομη πτώση», εκτιμά ο Wilson.

    H εκτίμηση της τράπεζας για ράλι υποθέτει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια παύση/στροφή στην εκστρατεία σύσφιξης της Fed και ενώ δεν περιμένει κάποια δραματική αλλαγή στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, οι αγορές έχουν τον τρόπο να προλαβαίνουν τις αλλαγές της Fed.

    Οι επενδυτές μπορεί να είναι σήμερα τόσο μακριά από τον πληθωρισμό όσο ήταν και τον Μάρτιο του 2021, απλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    «Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε το καλοκαιρινό ράλι ήταν ότι θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε μια στροφή της Fed.

    Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο, καθώς η στροφή της Fed φάνηκε ότι είναι πιο μακριά στο μέλλον για να διαρκέσει το καλοκαιρινό ράλι.

    Σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά, επειδή η αύξηση του M2 πλησιάζει γρήγορα το μηδέν και η καμπύλη αποδόσεων 3 μηνών-10 ετών αντιστράφηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα, κάτι που ο πρόεδρος Πάουελ σημείωσε ότι είναι σημαντικό για να καθοριστεί αν η Fed έχει κάνει αρκετά», επισημαίνει η τράπεζα.

    «Δεύτερον, ενώ ήμασταν «αρκούδες» για την ανάπτυξη όλη τη χρονιά, αυτή η άποψη δεν είναι πλέον εκτός consensus. Στην πραγματικότητα, μέρος του μεγάλου sell-off στις μετοχές το Σεπτέμβριο αντανακλούσε την αυξανόμενη ανησυχία για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

    Αλλά, όπως και με τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, τα κέρδη ήταν αδύναμα αλλά όχι αρκετά άσχημα για να μειωθούν αισθητά οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2023 που είναι το τελευταίο απαραίτητο σκέλος αυτής της πτωτικής αγοράς. Η τράπεζα πιστεύει ωστόσο ότι τα χαμηλά για τον δείκτη S&P 500 είναι ακόμα μπροστά μας μετά το τέλος αυτού του ράλι.

    «Το συμπέρασμα είναι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και είναι πιθανό να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι, με βάση την αύξηση στο μέτρο Μ2. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις μετοχές βραχυπρόθεσμα, καθώς τα επιτόκια πέφτουν εν αναμονή της αλλαγής.

    Συνδυάζοντας αυτό με τα επιτακτικά τεχνικά στοιχεία, πιστεύουμε ότι το σημερινό ράλι του S&P 500 έχει βάσεις για τις 4.000-4.150 μονάδες πριν η πραγματικότητα συνειδητοποιήσει πόσο πρέπει να μειωθούν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2023. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το να πηγαίνει κανείς ενάντια στη βασική του άποψη βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι επικίνδυνο (και ίσως λανθασμένο), αλλά αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας», καταλήγει ο Wilson.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάικ Γουίλσον (Morgan Stanley): Πλησιάζει το τέλος της αύξησης επιτοκίων της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ