• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της αυριανής ομιλίας του Τζ. Πάουελ

    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, με τον Dow Jones να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, την ώρα που ο Nasdaq και ο S&P 500 έκλειναν με απώλειες.

    Οι επενδυτές αναμένουν το αυριανό συνέδριο της Fed στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ,  προκειμένου να δουν τις τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές αναμένουν ένα σήμα που θα αναπτερώσει τις προσδοκίες τους για νέες μειώσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της Fed, ορισμένοι αξιωματούχοι φάνηκαν πρόθυμοι για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου από αυτή που αποφασίστηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ όλοι υποστήριξαν πως η κίνηση θα έπρεπε να θεωρηθεί ως αναπροσαργμογή της πολιτικής της Fed.

    Οι επενδυτές αναμένουν πως οι εξελίξεις του Αυγούστου στην αγορά ομολόγων (την Τετάρτη η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αντιστράφηκε ξανά, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed) θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της Fed, καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ευρώπη ετοιμάζουν μέτρα για την στήριξη των οικονομιών τους. Μάλιστα, την Πέμπτη παρουσιάστηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα οποία αναφέρονται και στο «πακέτο μέτρων» που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Άλλωστε τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Markit έδειξαν πως ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 50,9 μονάδες τον Αύγουστο από 52,6 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε κατρακύλησε στις 49,9 μονάδες τον Αύγουστο, μπαίνοντας πλέον σε φάση συρρίκνωσης  (κάτω από το όριο των 50 μονάδων) για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 50,9 μονάδες τον Αύγουστο από 53,0 τον Ιούλιο.

    Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, o Dow Jones έκλεισε στις 26.252,24 μονάδες με άνοδο +0,19%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη, 15 έκλεισαν με άνοδο και 15 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Boeing  (+4,24%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η μετοχή της UnitedHealth Group (-3,08%).

    Αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 2.922,95 μονάδες με πτώση -0,05%, ενώ ο  Nasdaq στις 7.991,39 μονάδες, με απώλειες -0,36%.

    Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια έκλεισαν στο «κόκκινο», καθώς οι συναντήσεις του Μπορίς Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες κατέδειξαν πως το no deal Brexit είναι η πιθανότερη κατάληξη στην περιπέτεια της Βρετανίας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον παραμένει στην Ιταλία και τις προσπάθειες για αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση -0,4% στις 374,29 μονάδες.

    Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά -0,47% στις 11.747,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση -0,87% στις 5.388,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πτώση -1,1% στις 7.124,81 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,17%, ενώ από την άλλη ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,14%.



    ΣΧΟΛΙΑ