• Μετοχές

    Τι συμβαίνει με τη χρηματιστηριακή επίθεση στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη

    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom


    Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά της χαμηλά βρίσκεται πλέον η μετοχή της Intralot συμφερόντων του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

    Οι συντονισμένες επιθετικές πωλήσεις που κυριάρχησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση οδήγησαν τη μετοχή στα 0,38 ευρώ με απώλειες 16,58% και τη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 59,645 εκατ. ευρώ. Μόλις 8 εκατ. ευρώ παραπάνω από το χρηματιστηριακό πυθμένα όπου είχε βρεθεί την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Μαΐου.

    Όλα όσα διαδραματίζονται  με φόντο το πολυσυζητημένο συμβόλαιο της Intralot στην αμερικανική περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον DC, φαίνεται ότι αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της συμπεριφοράς των πωλητών που πουλάνε τα χαρτιά «σαν να μην υπάρχει αύριο». Το «κλειδί» της όλης υπόθεσης αφορά τη σημερινή νέα εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το νέο συμβόλαιο sports betting που έχει πάρει η ελληνική εταιρεία.

    Στο όλο ζήτημα δεν εμπλέκεται άμεσα η Intralot καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητείται η διακοπή του συμβολαίου έχει γίνει από Αμερικανό ιδιώτη ο οποίος στρέφεται εναντίον της πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή εκδίκαση δεν αφορά την άμεση διακοπή του συμβολαίου αλλά μόνο τα ασφαλιστικά μέτρα για τα οποία η δικαστική ετυμηγορία είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί. Μπορεί αυτό να γίνει πολύ σύντομα αλλά μπορεί να πάρει και μέρες.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν για την Intralot δεν τίθεται ζήτημα είσπραξης προκαταβολής. Επίσης, τα όσα κυκλοφορούν στην αγορά περί του ύψους του συγκεκριμένου συμβολαίου το οποίο και «κοστολογείται» σε περίπου 215 εκατ. δολάρια, αυτό αφορά την προέγκριση του προϋπολογισμού που έχει κάνει η περιφέρεια της Κολούμπια, κάτι το οποίο φυσικά δεν αφορά τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική εταιρεία. Τα οφέλη αυτά, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους συμβόλαια, είναι οι προμήθειες ανάλογα με τον τζίρο που θα κάνει η σχεδιαζόμενη νέα πλατφόρμα αθλητικού στοιχήματος.

    Η Intralot έχει ήδη σε ισχύ ένα συμβόλαιο στη συγκεκριμένη περιφέρεια το οποίο λήγει τον Μάρτιο της νέας χρονιάς. Το νέο που πήρε η εταιρεία είναι για 5+5 χρόνια με το οποίο επεκτείνεται η παλαιότερη σύμβαση διανθισμένη και με τη προσφορά στοιχήματος.

    Παρά ταύτα, οι επιθετικοί πωλητές με τη στάση τους δείχνουν να προεξοφλούν το αρνητικό σενάριο κάτι το οποίο όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έτσι θα συμβεί. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς η περιφέρεια της Κολούμπια παρά τις όποιες αντιθέσεις μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της για τη συνέχεια του συμβολαίου το οποίο φυσικά ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

    Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε η χθεσινή μεγάλη αξία των συναλλαγών στη μετοχή της Intralot καθώς αυτές διαμορφώθηκαν στα 1,154 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυτός στο «χαρτί» είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος από τις αρχές Αυγούστου του 2018. Μάλιστα στη χρηματιστηριακή αγορά λειτούργησε και το αρνητικό φαινόμενο του «ντόμινο» με τον τίτλο της Intracom να καταγράφει ημερήσιες απώλειες 5,63% ενώ 6,15% χαμηλότερα βρέθηκε η μετοχή της Intrakat.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση ήταν η όγδοη κατά σειράν όπου η Intralot κλείνει στο κόκκινο. Με τις αθροιστικές απώλειες σε αυτές τις πτωτικές συνεδριάσεις να ανέρχονται στο 21,6%.

    Ειδικά σε ότι αφορά την Intralot εδώ και 8 μήνες ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει πάρει στα χέρια του το νευραλγικό πόστο του CEO της εταιρείας αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά να την οδηγήσει στην «επόμενη ημέρα». Πρόκειται ασφαλώς για ένα εξαιρετικά σημαντικό επιχειρηματικό στοίχημα το οποίο βεβαίως θα κριθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πάντως έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργική αναμόρφωση της εταιρείας με στόχο να ξαναμπεί σε μια αναπτυξιακή τροχιά.

    Την ίδια στιγμή μεγάλο ειδικό βάρος έχει και η εικόνα που διαμορφώνεται στο μέτωπο των δύο μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων της εταιρείας, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων είναι 750 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 12,5 φορές πάνω από τη τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. Το πρώτο ομόλογο της Intralot των 250 εκατ. ευρώ έχει επιτόκιο 6,75% και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021. Αν και χθες η μετοχή δέχθηκε πολύ ισχυρές πιέσεις το συγκεκριμένο ομόλογο κινήθηκε ελαφρά ανοδικά με την τιμή του να διαμορφώνεται στο 67,6% της ονομαστικής του αξίας. Το δεύτερο και μεγαλύτερο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2024 και χθες η τιμή του σημείωσε επίσης άνοδο με συνέπεια να βρίσκεται τώρα στο 47% της ονομαστικής του αξίας.

    Η μεγάλη υστέρηση των ομολόγων από την ονομαστική τους αξία αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό και το συνεπαγόμενο ρίσκο. Όπως τουλάχιστον αυτό το «αποτιμούν» οι ομολογιούχοι. Η Intralot αποπληρώνει κανονικά τα κουπόνια των ομολόγων ακολουθώντας πιστά την πάγια αρχή της για ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών της προς όλους τους πιστωτές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αγορά που περιμένουν να δουν το «κρυμμένο χαρτί» που μπορεί να έχει ο Σωκράτης Κόκκαλης στην προσπάθειά του να δρομολογήσει την επόμενη μέρα για την εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ