• Μετοχές

    Τι σηματοδοτεί για την αγορά η αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. της ΔΕΗ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Επικεφαλής ΔΕΗ


    Ένα νέο χρηματιστηριακό κεφάλαιο ανοίγει από σήμερα με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα δεδομένα είναι δύο:

    Πρώτον, το Δημόσιο θα μειώσει, κατά πληροφορίες, τη συμμετοχή του από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχουν σήμερα «Υπερταμείο» και ΤΑΙΠΕΔ (34% και 17% αντίστοιχα) στο επίπεδο του 34%.

    Και δεύτερον, το ποσοστό που θα μείνει στο Δημόσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντα, θα πρέπει να αξίζει όσο στοιχίζει σήμερα το 51%, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση των 2,09 δισ. ευρώ.

    Το νέο αυτό θα αξιολογηθεί από την αγορά δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η μετοχή έρχεται από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με όγκους μεγαλύτερους από 700 χιλιάδες τεμάχια την ημέρα.

    Μόνο τον Σεπτέμβριο έχει μόλις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις εκ των οποίων η μία μετά το νέο της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie για 2,1 δισ. ευρώ.

    Το να διατηρήσει την αξία της συμμετοχής του το Δημόσιο πάνω από 1 δισ. ευρώ ακόμα κι αν αυτή διαμορφωθεί στο 34% αποτελεί μία δύσκολη άσκηση που είναι συνάρτηση των κεφαλαίων που θα αντληθούν, 750 εκατ. ευρώ, του αριθμού των νέων μετοχών που θα «τυπωθούν» και, βεβαίως, της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

    Στο Χ.Α. φέτος οι εισηγμένες, είτε μέσω ομολογιακών είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, έχουν αντλήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.

    Οι επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η αγορά δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά, αυτά των 930 μονάδων.

    Άλλες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η αγορά δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις κεφαλαίου και πως επίκεινται κι άλλες μέχρι τέλος του χρόνου, δείχνοντας με νόημα την Εθνική Τράπεζα.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα αντιδράσει η αγορά τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες μέρες, καθώς οι επενδυτές δεν ενθουσιάζονται όταν θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια για να στηρίξουν μία τοποθέτησή τους.

    Τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και πηγές εκ μέρους των μετόχων της ΔΕΗ, του Υπερταμείο και του ΤΑΙΠΕΔ, επισήμαιναν ότι έρχονται ακόμα καλύτερες μέρες για την Επιχείρηση.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ- Ανοίγει βιβλίο προσφορών
    Στο 34% η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ
    Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές με τις αυξήσεις ρεύματος»-«Μόνη διέξοδος στα ελληνοτουρκικά το Διεθνές Δίκαιο»



    ΣΧΟΛΙΑ